Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens Medicin skjuter fel i kiropraktikdebatten

Publicerad: 10 juni 2009, 09:34

Sis kan inte kommendera in deltagare i standardiserings­arbetet, skriver Marie Brandvold och Olle Axenborg.


ledarplats i Dagens Medicin nr 21/09 kritiserar Per Gunnar Holmgren det nystartade standardiseringsarbetet för kiropraktortjänster och påstår att Sis, Swedish Standards Institute, sprider lögner. Sis har ingen anledning att lyfta fram eller försvara svensk kiropraktik. Däremot bemöter vi DM:s beskyllningar.

De  tydliga riktlinjer för utbildning och yrkesutövande inom kiropraktik  som vi refererar till är Socialstyrelsens; SOSFS 2007:23, lagstiftningen LYHS 1998:531.

Inom EU kan läget samman­fattas som följer: Vissa länder har inte några regler alls. I andra delar av Europa är kraven hårda och utbildningen bedrivs på universitetsnivå.

Vill DM uppnå ökad effektivitet i sin kritik kan vi ge ett tips: Tala med Socialstyrelsen och SKL. Uppmana gärna även dem att delta i den svenska delen av det europeiska standardiseringsarbetet. Det finns stora möjligheter att påverka den kommande europeiska standarden för kiropraktortjänster.
Sis, som en neutral och öppen plattform, kan inte kommendera in deltagare i standardiseringsarbetet lika lite som DM kan kommendera in prenumeranter till tidningen.

Marie Brandvold
Olle Axenborg

Marie Brandvold
är chef för om­rådet hälso- och sjukvård på Sis, Swedish Standards Institute.

Olle Axenborg
är informationschef på Sis, Swedish Standards Institute.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev