fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dags att erbjuda mer effektiv behandling för utsatt grupp”

Publicerad: 11 maj 2017, 05:30

Marit Strand Pettersen (V), alkohol- och drogterapeut och landstingspolitiker, och Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk talesperson.

Foto: Anna Herdy, Gabriel Liljevall

Sverige är sämst i klassen när det kommer till behandling av hepatit C, skriver vänsterpartisterna Marit Strand Pettersen och Karin Rågsjö.

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Hepatit C är en lömsk blodsmitta som drabbar runt 2 000 svenskar varje år. Man kan vara infekterad utan att veta om det. Till slut kan det leda till allvarliga leverskador. I Sverige är cirka 40 000 personer infekterade.

Hepatit A och B kan du vaccinera dig mot. Men mot hepatit C finns inget vaccin.

En majoritet av de drabbade är personer med injektionsmissbruk. Även andra grupper drabbas – sjukvårdspersonal som råkar ut för att smittas i sin yrkesroll, de som får blodtransfusion efter olyckor utomlands – men den stora gruppen är beroende och injicerar. De tillhör en stigmatiserad grupp som inte prioriteras inom hälso-och sjukvården.

I många år har den enda behandlingen mot hepatit C varit Interferon, en behandling som visat sig bristfällig: Dels ger den allvarliga biverkningar både fysiskt och psykiskt, dels är chansen för att infektionen läker ut med Interferon så låg som 50 procent.

Behandlingen är också mycket tuff. Den består av injektioner en gång i veckan i kombination med en daglig dos tabletter. Efter varje injektion uppstår influensaliknande symtom. Behandlingen pågår i upp till 1,5 år.

Men i dag finns ny mycket effektiv och nästintill biverkningsfri medicin mot hepatit C. Inga flera injektioner, bara tabletter. Behandlingstiden är nedkortad till 8–12 veckor. Utläkningen ligger med den nya medicinen på 95–99 procent.

Men den nya behandlingen är inte tillgänglig för alla som behöver den. I dagsläget erbjuds den endast patienter med påvisade leverskador. Det tar cirka 20–30 år från det att man blir smittad till att leverskador uppstår. Som det ser ut i dag väntar man på att patienten blir sjuk innan man behandlar, i stället för att agera förebyggande.

Kostnaden för den nya medicinen har sjunkit radikalt och ligger nu på samma nivå som den gamla Interferonbehandlingen, det vill säga cirka 100 000 kronor. Men den är så mycket mer effektiv, även ekonomiskt sett, med tanke på att nästan samtliga som medicineras blir fria från infektion.

Men trots att det i dag alltså finns mycket effektiv medicin med få biverkningar som dessutom är förhållandevis billig erbjuds den inte till alla som behöver den. Långt ifrån. Faktum är att Sverige är sämst i klassen när det kommer till behandling av hepatit C.

Varför ska det vara så?

Vi vill att de nationella riktlinjerna för hepatitbehandling ses över så att fler personer får tillgång till den nya behandlingen innan de blir allvarligt sjuka. Man bör också satsa på att informera personer med injektionsmissbruk om riskerna med hepatit C och vilken hjälp som finns att få.

Vänsterpartiet vill se en jämlik sjukvård, som även omfattar personer med beroende. Med rätt behandling skulle dessa kunna få mycket bättre livskvalitet. Samhällsvinsten blir stor genom att smittspridningen drastiskt skulle sjunka.

Samhället har allt att tjäna på en hälso- och sjukvård som har jämlikheten i fokus, där ingen grupp glömts bort.

MARIT STRAND PETTERSEN, KARIN RÅGSJÖ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev