Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dags att ge seriösa tillverkare en fungerande marknad”

Publicerad: 24 november 2015, 06:00

Det är hög tid att erkänna e-cigaretter som ett hälsosammare alternativ till rökning och införa fungerande regler för tillverkning, försäljning och marknadsföring, skriver Vapoteket AB.


Användandet av e-cigaretter i Sverige är okontrollerat och omgivet av myter, fördomar och direkta felaktigheter. Det är därför hög tid att erkänna e-cigaretter som ett hälsosammare alternativ till rökning och införa fungerande regler för tillverkning, försäljning och marknadsföring.

Även om Sverige ännu är en ung marknad ser vi att det finns ett stort behov av våra produkter. Varje dag slutar människor röka med hjälp av e-cigaretter, många av dem har försökt länge med andra alternativ som nikotin­tuggummin, snus, plåster eller terapi utan att lyckas.

E-cigaretter är bra för hälsan på samma sätt som elbilar är bra för miljön. De är båda en klar förbättring från dagens situation jämfört med alternativen.

Rapporter från Storbritannien visar dessutom att e-cigaretter kan rädda 54 000 liv per år och därmed vara en stor vinst för folkhälsan. I Sverige antas siffran ligga mellan 5 000 och 10 000 liv per år. Dessutom skulle mycket pengar sparas i vårdsektorn. Det tycker vi är värt att jobba för.

Det är heller inte själva nikotinbruket som är det farliga.

Så varför betraktas inte e-cigaretter som en självklar dellösning på de tobaksrelaterade hälsoproblemen?

E-cigaretter möts av misstänksamhet och kritikerna hävdar att de kan vara en inkörsport till tobaksrökning.

Undersökningar från Stor­britannien, med 2,1 miljoner användare, visar att e-cigaretter används nästan uteslutande av tidigare rökare.

Det är heller inte själva nikotinbruket som är det farliga; nikotin är ungefär som koffein, starkt beroendeframkallande men med begränsad inverkan på hälsan vid normal konsumtion.

En nyckelfråga för hur bruket av e-cigaretter, och folk­hälsan, utvecklas i Sverige är regelverket.

I dag har förvaltningsrätten slagit fast att e-cigaretter med nikotin ska klassas som läkemedel, men domen har överklagats och än säljs produkterna öppet i vanliga butiker. Det finns inga tydliga regleringar kring försäljning och reklam.

Vi anser att e-cigaretter är ett mindre skadligt alternativ till rökning och borde regleras därefter. I praktiken bör man därför:

■ Tillåta försäljning av e-cigaretter med nikotin där man får sälja tobaksprodukter med nikotin.
■ Förbjuda försäljning av e-cigaretter till ungdomar under 18 år.
■ Tydliggöra produktkrav och innehållsförteckningar.
■ Växla över till en dynamisk och generell nikotinskatt baserad på hälsopåverkan, vilket skulle ge nya skatteintäkter och legalisera den seriösa delen av marknaden.

Ovanstående skulle medföra flera fördelar.

■ En förbättrad distribution skulle ge fler personer chans att byta från tobak till e-cigaretter.
■ Dagens okontrollerade försäljning till ungdomar skulle begränsas och bli straffbar.
■ Den omfattande handeln med helt okontrollerade produkter, främst från Kina, skulle styras upp.
■ Sist, men inte minst, skapas likvärdiga villkor att verka på den svenska marknaden för alla seriösa aktörer – vilket kan ge betydande vinster för folkhälsan.

UBBE STRIHAGEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev