Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags att mötas på mitten om scheman

Publicerad: 16 juni 2010, 10:47

Läkarna borde bli mer måttfulla och administratörerna borde bli mer respektfulla, skriver sjuksköterskan Tina Westberg i en debattartikel.


Det tycks ha uppstått en svår och låst motsättning mellan dem som organiserar sjukvården och delar av dem som utför den. Då menar jag mellan läkare och administratörer/chefer, och över allihop dominerar (bristen på) finansiering av verksamheten.

Själva verksamhetskärnan, alltså sjukvård, bygger på läkarnas läkekonst baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet, med ett produktions- och utförandeled bestående av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Administratörernas och ­chefernas uppgift är att organisera verksamheten, helst i samråd med vårdpersonalen. Befolkningen, det vill säga kunderna, kan påverka verksamheten genom att rösta på det politiska parti som de tycker verkar generösast. Sjukvård är kostsamt och det är ju politikerna som håller i plånboken.

Just samråd är ett nyckelord i denna svåra ekvation och det är väl aldrig ens fel, när två träter? Alla parter behöver söka en lösning, snarare än att envetet hålla fast vid sitt eget perspektiv. Det är just detta som är demokrati och civilisation.

Eller ska vi göra som just läkarna vill, för att de besitter själva läkekunskapen? I så fall kommer läkarbrist, kontinuitet och väntetider att fortsatt vara ett problem, tror jag. Eller ska vi göra som administratörerna föreslår för att lösa problemen? Kundorientera verksamheten genom att till exempel schemalägga läkarna och på administratörers vis fortsätta öka administrationens kostnader och utrymme i sjukvården med självuppfyllande projekt?

Nä, hur skulle det vara om läkarna blev lite mer måttfulla och administratörerna mer respektfulla? Skulle inte det kunna vara framgångsrikt? Just nu verkar det som sagt råda ett låst läge, och ni bildade människor måste ju kunna mötas någonstans på mitten – eller?

Tina Westberg,
hjärt- och pacemakersjuk­sköterska vid Visby lasarett.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev