lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dags att tillgängliggöra viktig hivbehandling”

Publicerad: 5 april 2017, 07:00

Håkan Jörnehed (V), landstingsråd Stockholms läns landsting. Foto: Erik Nordblad

Det är olyckligt att ekonomiska förutsättningar ska avgöra vem som har möjlighet att skaffa sig detta preventiva skydd mot hiv, skriver Håkan Jörnehed (V).


PrEP, preexponeringsprofylax, är ett samlingsnamn för en typ av läkemedel som används i behandlingen av hiv, och som även visat sig verka förebyggande mot sjukdomen.

I Sverige är spridningen av hiv mindre än i många länder. Spridningen tycks minska hos nästan alla grupper i Sverige, förutom MSM-gruppen, män som har sex med män, där man i stället ser liten men oroväckande ökning.

En majoritet av de svenskar som lever med hiv bor i Stockholm och runt Mälardalen. Även gruppen MSM är större här än i övriga landet.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting har därför tidigare föreslagit att Stockholms läns landsting ”går före” och som första landsting inför medicinsk behandling med PrEP. Detta förslag fick vi inget politiskt gehör för. Men nu är PrEP sedan en tid godkänt på statlig nivå, och omfattas av den allmänna läkemedelsförmånen, och därmed är alla hinder undanröjda för att börja erbjuda PrEP.

Det som återstår är frågan hur vi som landsting tillgängliggör PrEP för den grupp som behöver tillgång till läkemedlet. För att den förebyggande strategin ska vara effektiv, bör läkemedlet erbjudas subventionerat av sjukvården.

Läkare får alltså numera skriva ut PrEP, men med dagens system måste de kliniker i Stockholm som vill skriva ut bekosta det själva. Detta får som konsekvens att knappt någon får PrEP utskrivet, eftersom det är för dyrt.

Man gör klokt i att försöka se bortom sin sexualmoraliska förtret.

Vänsterpartiet menar att det är olyckligt att ekonomiska förutsättningar ska avgöra vem som har möjlighet att skaffa sig detta preventiva skydd mot hiv, inte minst nu när det är godkänt av högsta instans. Dessutom förekommer okontrollerad användning av PrEP genom beställning på nätet redan i Sverige. Därför behöver läkemedlet skrivas ut under kontrollerade former.

Av den anledningen vill Vänsterpartiet att Venhälsan på Södersjukhuset, mottagningen för MSM-gruppen och transpersoner, får i uppdrag att förskriva subventionerat PrEP. Men för att Venhälsan, vars budget inte utökats på flera år, ska ha råd med läkemedelskostnaderna, behöver resurser skjutas till. Stockholms läns landsting gick med miljardöverskott förra året. Kanske kan lite av pengarna gå till att ge Venhälsans patienter bättre och billigare tillgång till förebyggande vård?

Frågan om avgiftsfritt PrEP kan vara kontroversiell. Konservativa röster frågar sig varför riskbeteenden som oskyddat sex ska subventioneras. Man gör klokt i att försöka se bortom sin sexualmoraliska förtret och inse att det handlar om preventivt hälsoarbete.

Vi har kommit väldigt långt sedan 1980-talet. I dag finns kraftfulla läkemedel som bromsar och bekämpar hiv. Till exempel PrEP – låt det vara tillgängligt för alla som behöver det.

HÅKAN JÖRNEHED

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev