Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dags för en inlyssnande sjukvårdspolitik”

Att tro att den digitala utvecklingen inom sjukvården kan ske okontrollerat är att vara godtrogen, skriver Talla Alkurdi (S) i en replik.

Publicerad: 24 november 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd i Region Stockholm

Foto: Anna Molander


Ämnen i artikeln:

Region StockholmDigital vård

I en debattartikel på Dagens Medicins sajt pekar Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm, ut alla vårdgivare som i dag hyser oro inför konsekvenserna av nätläkarbolagens intåg i sjukvården som bakåtsträvare. Det är en ledsam syn på alla de vårdcentraler i Stockholmsregionen som oroar sig över ett minskat patientunderlag när digitala vårdgivare kliver in med aggressiv marknadsföring i Stockholmsvården. 

Att tro att den digitala utvecklingen inom sjukvården kan ske okontrollerat och vara helt styrd av digitala vårdbolag är att vara godtrogen. Dessvärre har Moderaterna gång på gång visat sig vara naiva i regleringen av nätläkare och låtit etableringen av nya nätläkarbolag sätta hela primärvården i gungning. Om detta larmar stora delar av primärvården, såväl privata utförare som de i regionens egen regi. Jag tror att Tobias Nässén och det moderatledda styret hade tjänat på att vara mer inlyssnande gentemot vårdgivarna som oroar sig över hur deras ekonomi ska gå ihop. 

Det är kanske roligare att klippa band hos nätläkarbolag och mingla med digitaliseringskonsulter än att fundera över ersättningsmodeller i primärvården. Det gör dock inte dessa system mindre viktiga. För faktum är att vi i dag har en situation där bristfällig reglering och kryphål i förfrågningsunderlag riskerar att flytta ännu mer resurser från vårdcentraler i stadsdelar och kommuner med stora behov till privatmottagningar i Stockholms innerstad. I början av hösten var det listning, och nu i vinter riskerar det att bli något nytt. Till exempel planerar det blågröna styret att införa en ny bonus till vårdgivare som lockar patienter listade på andra mottagningar. För varje kryphål som täpps igen tycks Moderaterna öppna ett nytt.

Precis som Tobias Nässén skriver är en strukturomvandling sällan smärtfri. Det han glömmer att nämna är att för att den ska bli framgångsrik måste människor känna att det sker till deras nytta och att utvecklingen kommer alla till dels. Om framväxten av digital vård ständigt präglas av konflikter och nya skandaler kring nätläkarbolag och bristande reglering, riskerar motståndet mot digitaliseringen att öka. Det oroar mig och det borde även oroa Moderaterna. 

Vare sig vård är fysisk, digital eller digifysisk ska den ges efter behov, inte efter plånbok eller efterfrågan. Problemet i den digitala vården i dag är att den i alldeles för hög grad uppfinner nya kunder hos i grunden välmående personer i stället för att stötta och avlasta den övriga vården. Därför krävs det sans och balans i utvecklingen av den digitala vården och vårdpolitiker som lyssnar på professionen, i stället för att reducera dem till att vara bakåtsträvare. 

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd i Region Stockholm

Replik på

”En strukturomvandling är sällan smärtfri” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev