Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dags för läkarna att ta ansvar för vården”

Publicerad: 11 oktober 2013, 12:41

Att skylla ifrån sig hjälper föga, skriver sjuksköterskan Tina Westberg som anser att läkarna bör ta mer ansvar i sjukvården.


Så som jag har uppfattat sjukvårdsorganisationen, efter drygt 24 år i branschen, är det läkarprofessionen som med sitt skolade kunnande utreder, ställer diagnos och ordinerar den medicinska eller kirurgiska vården i enlighet med riktlinjer, beprövad erfarenhet och vetenskap. Sjukvården utgår alltså från läkarnas bedömningar och därför är det från läkarprofessionen som sjukvårdsledningen ska komma.

Dagligen hörs dock männi­skor sucka om hur hopplöst vården fungerar och jag är så trött på att höra läkarnas ursäkter om varför. Till exempel att det beror på betalningssystemet med DRG-kodningen, Lean eller Matris och alla andra byråkratiska påhitt. Eller att när patienten efterlyser läkarkontinuitet på vårdcentralen, och information om behandlingens syfte och mål samt ansvar för uppföljning, så skyller man på omöjlig arbetsmiljö där och arbetar som hyrläkare i stället, vilket totalt urholkar ekonomin, ineffektiviserar och gör vården godtycklig.

Att skylla ifrån sig hjälper föga, för ingen annan profession kan åtgärda problemen. Det kommer aldrig att respekteras. Det förblir ett moment 22.

Så var finns den ledande kraften, konstruktiviteten/lösnings­inriktningen och ansvarstagandet för en välfungerande kontinuerlig, säker och god sjukvård, undrar jag.
Det är hög tid för läkarna att enade kliva fram, ta ansvar och gemensamt berätta hur ni vill ha det. Det är dags att leda vården, i gott samarbete med övriga ­professioner förstås.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News