Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Danderyds nya byggnad är redan för liten”

Publicerad: 8 januari 2019, 06:00

Per Åstrand, överläkare, sektionschef för avdelning 75/IMA, Danderyds sjukhus AB.

Akutvårdsbyggnaden på Danderyds sjukhus ska invigas år 2019, men den nya byggnaden är redan nu för liten. Vad var det jag sa, skriver Per Åstrand.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdDanderyds sjukhus

År 2014 ansåg våra politiker i Stockholms läns landsting att cirka 200 miljoner kronor saknades till en ny akutsjukvårdsbyggnad vid Danderyds sjukhus. En fem år gammal plan revs upp och byggnaden ritades om till en mindre byggnad. Jag skrev då ett inlägg i Dagens Medicin där jag hävdade att byggnaden redan när den invigdes skulle vara för liten. Jag och mina kollegor insåg redan då att akutmottagningen inte skulle kunna möta den ökande tillströmningen av patienter.

Vår ekonomidirektör Henrik Gaunitz skrev då en replik till min debattartikel där han bland annat skrev: ”Per Åstrand menar att den nya byggnaden som ska stå klar 2018 blir för liten och hänvisar till en tidigare plan som gjordes för fem år sedan (2009). I den planen hade man dock inte tagit hänsyn till alla kända investeringsbehov som finns i Stockholms län. I den planen fanns inte heller någon plan för att modernisera andra byggnader på sjukhusområdet, utan endast en ny byggnad.” Han fortsätter: ” En sådan plan finns nu, det finns både medel och en detaljerad plan. Tack vare en satsning på flera byggnader säkras en fortsatt satsning på Danderyds sjukhus.”

Akutvårdsbyggnaden på Danderyds sjukhus ska nu invigas år 2019. Men endast en del av akutvårdsverksamheten kommer att flytta in i den nya byggnaden på grund av att den redan nu är för liten. Under 2020–2023 ska sedan de gamla byggnaderna på Danderyds sjukhus renoveras, men nu har våra politiker insett att det inte heller räcker till. Relativt nyligen har ett intentionsbeslut fattats som innebär att ytterligare en ny byggnad behövs för att Danderyds sjukhus ska kunna möta framtidens krav på akut sjukvård.

Det är dags att vi som arbetar inom sjukvården involveras i framtida beslut

Det är svårt att uppskatta vad dessa kortsiktiga politiskt drivna beslut kostat och kommer att kosta för oss skattebetalare. Det som oroar mig nu är att detta nya beslut om en ny byggnad inte heller kommer att räcka till. Det finns också risker när ett sjukhus blir för stort och består av flera olika byggnader. Större avstånd innebär risker vid flytt av patienter och effektiviteten går ner. Jag skulle hellre se att man uppför ett nytt akutsjukhus någon annanstans i Stockholms län. Allt för att förbättra tillgängligheten för våra medborgare.

Det starkaste skälet till att jag nu skriver denna debattartikel är inte att skriva våra landstingspolitiker på näsan. Jag vill i stället inbjuda till en diskussion om vad som bör hända i Stockholms läns landsting framöver. Det är dags att vi som arbetar inom sjukvården involveras i framtida beslut. Det ska inte vara administratörer eller ekonomer som fattar beslut. Det ska absolut inte heller vara konsulter från olika konsultföretag. Jag vill se våra politiker bjuda in personer som arbetar aktivt inom vården. Vi vet ofta vad som behövs.

En kär vän till mig är Chief Executive Officer på på Zuckerberg San Fransisco General Hospital i San Fransisco. Hon arbetar fortfarande 10 procent med kliniskt arbete för att hon insett att det inte går att trovärdigt fatta beslut om man inte är involverad i vården. Hon har helt rätt.

PER ÅSTRAND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev