tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Därför ska vi screena för benskörhet

Publicerad: 2 november 2012, 08:26

Läkare har kritiserat att kvinnor ska screenas för benskörhet i Region Halland. Här förklarar Mats Eriksson och Karin Möller varför beslutet togs.


Varannan kvinna över 50 år riskerar att drabbas av en fraktur relaterad till benskörhet. Benskörhet ger inte besvär förrän frakturen är ett faktum och därför är det svårt att sätta in behandling tidigt. Trots att den svenska fraktur­incidensen ligger i absoluta världstoppen, behandlas bara en mycket begränsad andel av dem som skulle behöva det. En av orsakerna är svårigheter att identifiera riskpersonerna.

Standardmetoden för att ställa diagnosen benskörhet är röntgen, så kallad DXA. Den metoden för att ställa diagnos använder vi inom Region Halland i dag och kommer att använda också i fortsättningen.

Det vi kommer att göra nu är att införa ett steg innan dess. Ett steg där vi kan identifiera personer med hög risk att drabbas av fraktur för att sedan, på vanligt sätt, eventuellt ställa diagnos med DXA.

Vi gör det för att tidigt – innan en fraktur eventuellt inträffar – identifiera kvinnor med benskörhet och erbjuda dem fraktur­före­byggande behandling. Enligt världshälsoorganisationen WHO svarar osteoporosfrakturer i höginkomstländer för fler vårddygn än hjärtinfarkter, bröst- eller prostatacancer.

Identifieringen kommer att ske med hjälp av handröntgen. Evidens för bentäthetsundersökning med handröntgen indikerar att denna metod påvisar frakturrisk och att resultaten är jämförbara med DXA.

Enligt WHO ger just kombinationen av bentäthetsmätning och bedömning av riskfaktorer en ökad säkerhet i bedömningen av frakturrisk. Handröntgen kan relativt enkelt göras i samband med mammografi. Det innebär att systemet för kallelse till screening redan finns i dag. Utrustningen finns, tillfället finns. Och möjligheten att både förebygga och minska lidande och kostnader finns.

Vi har fått kritik för att ställa diagnos med annan metod än standard. Det är en missuppfattning. Vi kommer att ställa diagnos med hjälp av DXA, som i övriga världen.

Vi har full respekt för att evidens och erfarenhet av andra metoder att mäta bentäthet än DXA är begränsad och därför behöver utvärderas ytterligare. Därför startar vi med ett pilot­projekt.

Varannan kvinna över 50 år riskerar drabbas av en fraktur relaterad till benskörhet. Med en enkel screening i samband med mammografi kan många upptäckas.Möjligheten finns, det sparar individuellt lidande och sannolikt pengar. Därför gör vi det.

Relaterat material

Experter på benskörhet sågar beslut om screening

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev