Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”De lokala kommittéerna förankrar och följer upp”

Publicerad: 29 augusti 2018, 04:00

Ny kunskap måste föras ut, förankras och införas lokalt, och de lokala läkemedelskommittéerna har just det ansvaret, skriver Maria Palmetun Ekbäck i replik till Ella Bohlin (KD) som vill lägga ner dem.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Vi håller med Ella Bohlin om att Sverige behöver en jämlik och trygg vård där läkemedel snabbt blir tillgängliga för patienter på ett evidensbaserat och säkert sätt. Det är dock välkänt att det krävs lokal implementering för att kunskap ska nå ut till och förankras hos dem som ska använda sig av den.

Nationella rekommendationer och riktlinjer får inte självklart genomslag ute i vården. Ny kunskap måste föras ut, förankras och införas, och detta behöver följas upp. Vårdpersonal och ledning vid vårdcentraler, sjukhuskliniker och privata vårdgivare behöver lokalt stöd för detta.

Det är välkänt att det krävs lokal implemente­ring för att kunskap ska nå ut till och förankras hos dem som ska använda sig av den.

Läkemedelskommittéerna är lokala organisationer med just detta ansvar. Det har våra myndigheter som arbetar med läkemedelsfrågor upptäckt, och de utnyttjar det.

Läkemedelskommittéernas styrka ligger i att de är mötesplatser för läkare och sjuksköterskor från olika specialiteter, farmaceuter och andra som arbetar med läkemedel. De arbetar gränsöver­skridande i vården och är välkända och uppskattade hos yrkesgrupperna.

Ett viktigt uppdrag för de lokala läkemedelskommittéerna är att erbjuda fortbildning om läkemedel. Det gör de genom att ge lokalt välkända experter möjlighet att föra ut aktuella nationella rekommendationer för nya och gamla läkemedel. Det gäller framför allt läkemedel för de stora patientgrupperna med folksjukdomar.

Läkemedelskommittéerna arbetar också lokalt för att behandling med läkemedel ska vara trygg och säker. Det gör de bland annat med hjälp av föreskrifter för läkemedelshantering och sammanfattande lokala listor över upphandlade respektive rekommenderade läkemedel.

Målet är att alla patienter som behöver får tillgång till nya effektiva läkemedel. För att snabba upp processen med introduktion av vissa läkemedel – framför allt dyra läkemedel för mindre patientgrupper – samarbetar sjukvårdshuvudmännen via Sveriges Kommuner och Landsting kring värdering, rekommendationer och prisdiskussioner med företagen. Det sker via det så kallade NT-rådet (för ”nya terapier”). Läkemedelskommittéerna samarbetar för att implementera NT-rådets rekommendationer på det lokala planet.

Läkemedelskommittéerna är agila organisationer och har därmed kunnat anpassa läkemedelsarbetet efter behoven i vården.

Vi vill därför bjuda in dig Ella och andra intresserade politiker på ett studiebesök med möjlighet att se hur vi arbetar idag, och träffa de läkare, sjuksköterskor och farmaceuter som arbetar med att stödja en säker och effektiv läkemedelsanvändning.

Relaterat material

”Läkemedelskommittéerna bör avskaffas”

MARIA PALMETUN EKBÄCK

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev