Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”De sänkta ersättningarna är ett hot mot kvinnovården”

Publicerad: 26 augusti 2015, 05:00

Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S), finanslandstingsråd i opposition i Stockholm.

Foto: Magnus Selander

Vi ser redan nu att de väntade negativa konsekvenserna har blivit verklighet, skriver två oppositionslandstingsråd i Stockholm.


Den besparingshets vi ser inom kvinnosjukvården oroar oss. För de nedskärningar som pågår just nu kan inte kallas något annat än just besparingar, även om Marie Ljungberg Schött (M) och hennes allianskollegor påstår något annat i Dagens Medicin nr 34/15.

Beslutet om sänkta ersättningar för medicinska aborter kommer alltså att följas av ytterligare sänkningar tills ersättningen för medicinska aborter är nere på 50 procent av den ursprungliga ersättningen. Det får naturligtvis konsekvenser. Att tro något annat är i bästa fall naivt.

Vi är helt eniga med professionen om att de sänkta ersättningarna för gynekologer för att utföra abort är ett hot mot kvinno­vården i Stockholm. Genom beslutet påverkas kvinnors lagstadgade rätt till säker och trygg abort.

Vi ser redan nu att de väntade negativa konsekvenserna har blivit verklighet. Hittills har fyra av sex privata vårdgivare i Stockholm som erbjuder abort meddelat att de säger upp sitt avtal med Stockholm läns landsting. Enligt SR P4 kan man dessutom redan nu se ytterligare effekter i form av väntetider på upp till fyra veckor under sommaren.

Det här är inte vad vi kallar god kvinnovård.

Förutom besparingen på medicinska aborter sänktes samtidigt ersättningen för vårdval gyne­kologi med 5 procent. Detta har lett till att ett flertal vårdgivare nu stänger ner sina gynekologiska mottagningar.

Det här är inte vad vi kallar god kvinnovård. Vi vill i stället återgå till den ursprungliga ersättningen för medicinska aborter. Vi vill också göra en revision av både vårdval förlossning och vårdval gynekologi, och säkerställa att kvinnosjukvården i Stockholm är dimensionerad och finansierad på ett sätt som säkrar rätten till abort och god gynekologisk vård. Det menar vi är att prioritera patientsäkerhet och kvinnors hälsa.

Relaterat material

”Bilden av sänkningen är missvisande”

Sänkta ersättningar ett hot mot kvinnovården i Stockholm

ERIKA ULLBERG OCH DAG LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev