Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Debatten om risker med p-piller har spårat ur”

Publicerad: 11 maj 2018, 05:00

Mia Ahlberg, ordförande Svenska barnmorskeförbundet, Niklas Envall, doktorand, barnmorska, Kristina Gemzell Danielsson, professor, överläkare obstgyn, Helena Kopp Kallner, docent, överläkare obstgyn, Jan Brynhildsen, professor, överläkare obstgyn och Alexandra Charles von Hofsten, 1,6- & 2,6-miljonklubben.

Foto: Micael Engström (Kopp och Charles von Hofsten)

Preventivmedel ger en möjlighet att bestämma över sin kropp och sitt liv, en möjlighet som extrema och polariserande krafter vill begränsa, skriver sex debattörer.


Den 22 april skrev Svenska Dagbladet att ”risken för självmord och nedstämdhet ökar stort vid användning av p-piller”, något som inte stämmer överens med vetenskaplig evidens. Forskningsresultat är svåra att tolka, särskilt stora epidemiologiska studier, såsom den som refereras i artikeln.

Hormonella preventivmedel innebär många hälsofördelar och räddar liv! Vi som forskar om preventivmedel vill se en mer nyanserad debatt kring hormonella preventivmedel.

I artikeln refereras en dansk registerstudie som rapporterar en risk­ökning för självmord på 2–3 gånger bland dem som använder p-piller. En riskökning på 2–3 i en epidemiologisk studie är ett gränsvärde för om resultatet över huvud taget är intressant att rapportera. Det kan låta mycket med en så hög risk, men vi måste se till de absoluta talen.

• Studien rapporterar tolv extra självmord på en miljon kvinnoår bland dem som använder hormonella preventivmedel. Detta kan ses som ett samband, men studiens metodik kan inte bevisa att det är hormonbehandlingen som har lett till självmord.

• Registerstudier är ofta svårtolkade – det kan finnas många andra faktorer som man inte kan hitta i registren som skulle kunna förklara resultaten, till exempel alkoholkonsumtion.

• Om orsaken till självmorden vore hormonbehandlingen, skulle 20 000 kvinnor behöva låta bli p-piller i fem år, för att rädda 1,2 liv.

Det är kring denna sista punkt vi behöver bringa extra klarhet. Vi vill inte på något sätt negligera att vissa kvinnor inte mår bra av sina preventivmedel och det är vår uppgift att hjälpa dem att hitta ett preventiv­medel som de trivs med.

Hormonella preventivmedel innebär många hälsofördelar och räddar liv

Hormonella preventivmedel kan föra med sig en rad tydliga hälsofördelar som räddar liv, exempelvis i behandlingen av endometrios, smärtsam mens, svår akne och PMS. De ger också ett skydd mot cancer i livmodern, äggstockarna och i tjocktarmen. Ett skydd som består hela livet. Att inte använda preventivmedel leder till en verkligt ökad risk för oönskad graviditet. Dessa graviditeter är också förknippade med risker, till exempel graviditets­relaterade blodproppar och att graviditeten kan sätta sig i ägg­ledaren (utomkvedshavandeskap) vilket kan vara livshotande och försvårar chanserna att bli gravid senare i livet. Det sistnämnda drabbar ungefär 2 av 100 gravida.

De kvinnor som mår bättre av p-piller syns aldrig i debatten – men vi träffar dem dagligen! Studier visar att vissa kvinnor påverkas negativt, andra mår bättre medan de flesta faktiskt inte märker någon större skillnad på humöret. En av författarna till den danska studien, Öjvind Lidegaard, berättar att han utan tvekan skulle låta en dotter prova p-piller. Om man inte trivs med en preventivmetod finns det andra metoder att välja på.

Larmjournalistik kring preventivmedel har vi sett förut. Effekterna kan vi se direkt i form av lägre användning av effektiva preventivmedel, och därmed fler oönskade graviditeter och aborter. Vi behöver en motpol till dagens influencers och sensationsjournalistik i den seriösa dagspressen. Preventivmedel ger nu, precis som förr, en möjlighet att bestämma över sin kropp och sitt liv, en möjlighet som extrema och polariserande krafter vill begränsa. Efter söndagens rubriker ställer vi oss alla frågan: Varför är inte debatten mer nyanserad? Mediernas tolkning av forskningsresultat kan bli en hälsofara.

MIA AHLBERG, NIKLAS ENVALL, KRISTINA GEMZELL DANIELSSON, HELENA KOPP KALLNER, JAN BRYNHILDSEN OCH ALEXANDRA CHARLES VON HOFSTEN.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev