Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Den kliniska kunskap som byggts upp i Sverige bör tillvaratas”

Publicerad: 8 april 2020, 11:00

Att arbeta med det späda och lilla barnet är att bromsa en utveckling av psykisk ohälsa, vilket är kostnadseffektivt och etiskt riktigt, skriver debattörerna.

Foto: Thinkstock

För de späda och små barnen och deras föräldrar har inte bara tillgängligheten minskat utan även forskningen har kraftigt påverkats, skriver flera debattörer i en replik om psykisk ohälsa.


Det är med glädje vi läser repliken med lugnande besked om att vården kommer att bli bättre och sammanhängande i Stockholm. Vi har oroats över den pågående omorganisationen där det i utredningar och upphandlingar är svårt att förstå hur man ska tillvarata tidigare erfarenheter, kompetens och kunskaper kring de riktigt små barnen.

I Stockholm hade barnpsykiatrin under lång tid uppdraget barn 0 till 6 år, både för den specialiserade vården men också för mild och måttlig psykisk ohälsa. Senaste åren har första linjen haft ansvar för mild och måttlig psykisk ohälsa.

För de späda och små barnen och deras föräldrar har inte bara tillgängligheten minskat utan även forskningen har kraftigt påverkats. I dag har barnpsykiatrin i stor utsträckning fokuserat sin forskning på neuropsykiatri, ångest och tvångssymtom. Detta i kontrast till det expanderande internationella forskningsfältet Infant Mental Health. Därför har i Sverige inte många av de bedömnings- och behandlingsmetoder som använts kunnat utvärderas och forskas på.

Vi får därför i många avseenden luta oss mot utländska studier för evidens, men aldrig får det glömmas att det är den kliniska expertisen som i det individuella fallet kan bedöma vilken behandling som ska användas. Detta betyder att den kliniska kunskap som byggts upp i Sverige bör tillvaratas och ska användas i uppbyggnaden av en ny organisation.

Till sist: Att arbeta med det späda och lilla barnet är att bromsa en utveckling av psykisk ohälsa, vilket är kostnadseffektivt och etiskt riktigt.

Monica Hedenbro, med dr, leg psykoterapeut.

Margareta Hansson, leg psykolog, leg psykoterapeut.

Maria Borg, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi.

MONICA HEDENBRO, MARGARETA HANSSON, MARIA BORG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev