Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Den som är duktigast på jobbet ska utföra det”

Jag vill betona att den administration jag önskar ta bort är den onödiga – inte den nödvändiga, skriver Henrik Nyström i en replik till Veronica Magnusson, Vision.

Publicerad: 4 oktober 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Nyström, ordförande för Distriktsläkarföreningen Västra Götaland.

Foto: Getty images


Ämnen i artikeln:

DistriktsläkarföreningenVästra Götalandsregionen

Jag är förstås inte ute efter enstaka individer som arbetar i sjukvården, utan målet för min strävan är organisatoriska förändringar. Vem kan vara arg på en enskild vårdadministratör? Inte mer än man kan vara arg på en individuell kirurg eller sjuksköterska. 

Det är alltså det överflödiga pengaslukande administrativa paraplyet jag vill reducera. Det tenderar att ha en inneboende förmåga till tillväxt som är snabbare än behovet som uppstår. Hur åstadkommer vi en sund reglering av tillväxten av byråkratin? 

Läs mer: ”Administrativ personal inom vården är viktig” 

Jag vill betona att den administration jag önskar ta bort är den onödiga – inte den nödvändiga. Jag blir då ibland ombedd att peka ut den verksamhet jag tycker är onödig. Men det är ett bakvänt sätt att resonera. Om varje liten neddragning ska behöva motiveras så kommer byråkratin fortsätta växa till utan att någon begränsande faktor finns för tillväxten. Jag vill istället vända på steken och låta varje verksamhet motivera varför den finns. Kanske behöver en verksamhet uppfylla vissa kriterier eller visa någon form av resultat för att få vara kvar. Ibland kan verksamhet läggas ut på en extern (privat eller offentlig) aktör istället för att man behåller en dåligt fungerande enhet. 

Västra Götalandsregionen har lyssnat på våra krav och drar nu ned Koncernkontoret med ett antal tjänster, enligt Göteborgs-Posten 1 oktober. Det är en delseger, men jag tror att de kan sätta ribban högre än så. Jag har tidigare nämnt siffran 25 procent vilket jag tycker är en helt rimlig neddragning. Och duktiga administratörer behöver flyttas från centrum i organisationen ut till vårdverkligheten.

När jag lyssnar på medicinska sekreterare så hör jag att de har en bred utbildning i medicinsk dokumentation och terminologi, kommunikation, ledarskap, it och ekonomi. Om sekreterarna får chansen att ta sig an fler administrativa arbetsuppgifter ute i verksamheterna så avlastar de, samtidigt som de utvecklas. Vårdpersonalen ska vårda – inte lägga tid på administration. Och den som är duktigast på jobbet är den som ska utföra det. 

Arbetet i sjukvården behöver ha patienten i centrum – våra patienter behöver få god tillgänglighet, få en bättre hälsa, leva längre och ha medbestämmande i sin egen vård. Medlemmarna i Sveriges läkarförbund och medlemmarna i Vision behöver få en kraftfullt förbättrad arbetsmiljö, vi måste få adekvata löner och vår kompetens ska användas på rätt sätt av arbetsgivaren. På så sätt kan vi börja resan mot förändrade arbetssätt för patientens skull. 

Henrik Nyström, ordförande, Distriktsläkarföreningen Västra Götaland

Följ debatten:

”Flytta ut administrativ personal från centrum” 

 

”Administrativ personal inom vården är viktig” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev