fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Desperata lösningar hotar patientsäkerheten”

Publicerad: 15 juni 2017, 09:22

Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening och Ing-Marie Moegelin, sakkunnig utbildning- och äldrefrågor, Svensk sjuksköterskeförening Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån, Svensk sjuksköterskeförening


Nu när sommaren står för dörren är bristen på sjuksköterskor större än någonsin. Vi ser desperata lösningar där vårdavdelningar utan sjuksköterskor skapas. Dessa enheter tummar allvarligt på patientsäkerheten till exempel när det gäller läkemedelshantering och kvalificerade bedömningar och tolkningar av patientens omvårdnadsbehov.

Det finns evidens för att omvårdnad som utförs av sjuksköterskor leder till färre komplikationer och minskar risken för skador för patienten.

Omvårdnadsbedömningen är av särskilt stor vikt då patientens tillstånd snabbt kan förändras i främmande miljöer och det rör inte minst multisjuka och sköra äldre personer. En säker läkemedelshantering innebär att kunna hantera läkemedel utifrån ordination, verkningsmekanism, effekter, interaktioner, biverkningar och individuella skillnader hos personen oavsett om det är en tablett som ska sväljas eller behov av en injektion.

Enligt Socialstyrelsen SOSFS 2000:1, kap 4 gäller att inom slutenvården kan endast sjuksköterska, läkare, tandläkare, receptarie eller apotekare iordningsställa ett läkemedel och har själv ansvar för administrering till patienten. Det bekymrar oss oerhört att Socialstyrelsen har informerat verksamheter att delegering av läkemedel i slutenvården kan ske utan legitimation.

Det är en uppenbar risk för att usla nödlösningar permanentas och arbetet för en säker vård går förlorat. Vi uppmanar alla verksamheter att till hösten påbörja kvalitetsarbete som utgår från Magnetmodellens dragningskrafter för att kunna rekrytera och behålla erfarna och kompetenta sjuksköterskor.

Relaterat material

SKL positiv till test med sjuksköterskelösa enheter

Facket liknar sjuksköterskelösa enheter vid Macchiarini-experiment

Även Danderyd öppnar avdelning utan sjuksköterskor

Ystad öppnar avdelning utan sjuksköterskor

AMI HOMMEL, ING-MARIE MOEGELIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev