Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är brist på bra arbetsvillkor – inte på barnmorskor”

Kvinnor som föder vill ha trygghet, barnmorskor inom förlossningsvården vill ge dem detta. Ändå prioriteras detta bort, skriver barnmorskan Nina Berglund. (4 kommentarer).

Publicerad: 27 augusti 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nina Berglund, barnmorska.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdBarnmorskeförbundet

Barnmorskor flyr förlossningsvården för att de inte får vara barnmorskor. Att stötta en förlossning i rätt riktning är att ta tillvara på kvinnans egna resurser och ha tillit till hennes kropp. För att kunna göra detta måste du som barnmorska spendera tid och vara med kvinnan. Du måste se henne! Du måste själv ha resurser. Du måste visa henne närvaro och trygghet. Barnmorskor är människor. Vi måste äta och gå på toaletten och komma hem till vår familj i tid. Detta får inte barnmorskor i dagens förlossningsvård.  

Att föda är långt mer än enbart en kroppslig process. Det involverar psyke, kropp, själ och tidigare erfarenheter på ett väldigt intimt och finstämt sätt. Det vet alla barnmorskor. Oxytocin är det hormon som till stor del för en förlossning framåt. Det är vårt lugn och ro-hormon och kallas även för ”kärlekshormonet”. Det är ett blygt hormon.  

Läs mer: Barnmorskor får bara tre veckors sommarsemester

När en gravid kvinna ringer förlossningskoordinatorn här i Göteborg, kan hon ibland få vänta upp emot 40 minuter eller mer på att ens få komma fram. När hon väl kommer in till avdelningen får hon många gånger vänta länge på att ett rum ska bli ledigt. Eller så behöver hon åka långt till ett annat sjukhus för att närmsta sjukhus är fullt eller har lagt ner.   

Att ha värkar på en stressig avdelning är inte optimalt. Även om all personal försöker göra sitt bästa för att möta de kvinnor de hjälper med en lugn framtoning så kan det vara svårt då arbetsbördan är omänsklig. Kvinnor som föder barn är oerhört receptiva för stämningen i sin omgivning. Att som födande känna att ingen har tid med en eller att det inte finns någon plats för en, det signalerar till de födande kvinnornas kroppar att ”här kan du inte föda”. Detta är början på en interventionskaskad helt skapad av vården och som ofta leder till att en förlossning måste forceras fram. Fosterhinnor tas hål på, värkstimulerande dropp sätts in, levatorpress där barnmorskan eller läkare tar in fingrarna i kvinnans underliv och trycker ner musklerna används helt utan evidens och ofta utan kvinnans samtycke. Krystningen forceras. Otryggheten och stressen kopplar på kvinnans stresshormoner som kortisol och adrenalin. Och allt detta forcerande av förlossningen och värkstimulerande dropp ökar risken för blödning hos kvinnan, syrebrist hos barnet, större bristningar, negativ förlossningsupplevelse, mer smärta. Listan kan göras lång.

2019 rapporterade Graviditetsregistret att 56 procent av alla förstföderskor med spontan start av sin förlossning fick värkstimulerande dropp. Förstår ni hur hög den siffran är? Det talar sitt tydliga språk. Vi ger inte kvinnor rätt förutsättningar att föda. 

En kvinna som föder utan professionellt stöd och som ständigt möts av stress får ofta en komplicerad förlossning. Vårt dna har inte ändrats de senaste åren, födande kvinnor behöver lugn och ro och stöd. För att ge detta behöver den barnmorska hon möter vara lugn, ha ätit, tagit rast, gått på toaletten, ha en rimlig arbetsbörda. Ingen kvinna kan föda på ett sätt som liknar ett löpande band.  

Stora centrala kliniker med ständig personalbrist och med underbemannad personal är en oerhört stor risk för gravida vad gäller risk för komplikationer. Klinikerna behöver finnas kvar men de måste bemannas upp och de måste finnas som ett av flera alternativ när kvinnor väljer hur de vill föda och var de ska föda, beroende på hälsa och önskemål.  

Forskning finns sedan decennier om hur förlossningsvården ska organiseras. En barnmorska per kvinna ger bästa utfallet alla kategorier för både mor och barn. Ändå så uppfylls inte detta i dagens förlossningsvård. En barnmorska kan ha hand om två till fyra kvinnor per pass. Ibland fler.

Barnmorskor och kvinnor som föder vill ha differentierad vård. Hildingsson med flera publicerade 2016 en artikel i tidskriften Sexual and Reproductive Healthcare med titeln Women’s interest in models of midwifery care – Time to consider the system? och bekräftar i sin studie på 758 kvinnor att mer än 50 procent av de tillfrågade vill ha samma barnmorska under hela sin graviditet, under förlossning och post partum, så kallad case load-modell. Kvinnor som föder vill ha kontinuitet.

Hemförlossningar finansierade genom regionerna (ja, det är säkert att föda hemma om du är frisk och har nära till ett sjukhus och föder med en utbildad barnmorska). Där har Barnmorskeförbundet gjort en väldigt fin sammanställning över kunskapsläget över hemförlossningar som alla kan ta del av på deras hemsida. Alla kvinnor vill inte ha hemförlossning, men alternativet måste finnas!

Kvinnor som föder vill ha trygghet, barnmorskor inom förlossningsvården vill ge dem detta. Ändå prioriteras detta bort trots kunskap, trots forskning, trots barnmorskor som larmat i årtionden om detta.   

Det är inte barnmorskebrist, det är brist på bra arbetsvillkor!  

Att inte åtgärda detta är inte bara ett svek mot kvinnor, barn och familjer, det är ett öppet kvinnoförakt. Kvinnor som föder larmar, barnmorskor larmar, ändå så händer inget.

En barnmorska per kvinna och differentierad vård. Nu.

Nina Berglund, barnmorska

Läs också

Barnmorskor trampar runt till de nyförlösta

Barnmorskor får bara tre veckors sommarsemester

Sahlgrenskas förlossning anmäls till Arbetsmiljöverket

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-09-06

Mycket har gått och går att effektivisera. Men det finns gränser, och att snåla med resurser vid livets kritiska början är definitivt en gräns som inte ska tullas på! Skam till politiker och tjänstemän som tillåter den nedrustning av förlossningsvården som pågår. Så jag håller med skribenten, en barnmorska per kvinna och differentierad vård. Nu! 

Marlene Makenzius

 

2021-09-02

Kvinnor som föder vill ha trygghet skriver Berglund. Detta ska uppnås med case load-modell, en barnmorska per kvinna och möjlighet till hemförlossning. 

Frågan är dock om detta är tillräckligt för att möta den otrygghet många föderskor upplever inför och under sin förlossning. 

När fingrar förs in i en kvinnas underliv utan hennes samtycke klassas det som våldtäkt - överallt utom hos oss i förlossningsvården. Varför är det så? Vågar man protestera om en kollega inte respekterar patientens integritet, eller biter man ihop och vänder bort blicken? 

Och är det verkligen hemförlossningar föderskorna efterfrågar? Facebookgruppen ”rätten att välja kejsarsnitt” har i skrivande stund drygt 5500 medlemmar. Någon motsvarande grupp för hemförlossning finns inte. Bara en grupp för oss läkare och barnmorskor som vill arbeta för hemförlossning. Med 13 medlemmar. 

Elefanten i rummet

 

2021-09-01

Jag lämnade förlossningsvården för snart 20 år sedan och sadlade om till helt annan bransch. Efter 10 år som BM tröttnade jag på arbetsvillkor, lön och bristen på utvecklingsmöjlighet. Vi räknade då till ca 25 BM som hade valt att sluta under en period av 10 år. Detta i en relativt liten stad. Förlossningskliniken hade ständiga byten av chefer och en arbetsmiljö som var allt annat än bra. 

Fd Barnmorska

 

2021-08-28

Vad bra att helhetsperspektivet kommer fram och inte vi/dom. Vi är ju alla kvinnor. Tack Nina!

Barnmorska ÖS

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev