Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är dags att slopa ingångslönerna”

Publicerad: 20 november 2015, 06:00

Jag anser att systemet med ingångslöner är såväl förlegat som kontraproduktivt, skriver läkaren Johan Schygge.


Som ung specialistläkare inom sjukhusvården har man redan hunnit med ett och annat lönesamtal. Man blir sällan helt nöjd, och tvingas oftast inse att det mer handlar om schabloner än prestationer. I botten dessutom en ingångslön som förföljer en hela karriären eller tills man väljer att byta tjänst. Som tur är gör vi läkare naturliga hopp i karriären då vi vandrar från AT-läkare till ST-läkare och vidare som specialist och överläkare. Hopp som ger motsvarande lönelyft.

En sjuksköterska förblir där­emot som regel sjuksköterska tills hon går i pension. Vad lön och titel beträffar. I dag verkar man ju till och med få bättre betalt som ny och oerfaren än som medelålders, trygg och erfaren. En minst sagt märklig paradox.

Vid akutkliniken i Kalmar har vi nu haft 36 uppsägningar bland sjuksköterskorna de senaste två åren. Orsakerna har förstås varierat, men en faktor är helt klart att nyanställda utan erfarenhet från akutsjukvård fått uppemot 6 000 kronor mer per månad än dem med störst ansvar och erfarenhet, dessutom råder allmän brist på uppskattning.

Konsekvensen jag som läkare ser är att de äldre och mer rutinerade till stor del ersatts av yngre som under utbildningen dessutom läst mer omvårdnad än medicin. Skillnaden i klinisk kompetens är ofta påfallande, åtminstone i början. Faran är väl dock att det snart inte finns några gamla rävar som väljer att stanna och kan fortbilda de nya.

Alla kan då väldigt tydligt se varför man har en viss lön

Jag anser att systemet med ingångslöner är såväl förlegat som kontraproduktivt. Ska det verkligen löna sig mer att byta tjänst än att skaffa erfarenhet, stanna kvar på sin post och bidra till den know-how som väl är vår viktigaste resurs? Lönen borde ju självklart präglas av det man uträttar, vilket ansvar man har och hur delaktig man är i verksamhetens utvecklingsarbete.

Jag menar inte att tidigare arbetslivserfarenhet är oviktig, men att det egentligen inte säger så mycket om vad du kommer att uträtta på en ny arbetsplats. Det måste ju faktiskt först få visa sig. Därmed anser jag att dagens ingångslöner hör historien till. I stället borde man väl införa en form av ”Baslön” för respektive arbetskategori, det vill säga en minimilön förhandlad av fackförbunden. Allt därutöver ska tillkomma som specificerade lönetillägg utifrån ett antal givna lönegrunder såsom ”Faktisk kompetens”, ”Utökat ansvar” och ”Verksamhetsutvecklande insatser”. Stiger Baslönen så gör den det för alla, oavsett hur länge man jobbat. De andra delarna av lönen förhandlas individuellt. Alla kan då väldigt tydligt se varför man har en viss lön, och på vilka plan man kan jobba vidare för att stiga i lön.

Jag ser en stor fara i att man i dag väljer att driva upp ingångs­lönerna i stället för att i första hand uppmärksamma den fantastiska sjuksköterskekompetens vi redan har. Skapa i stället arbetsplatser med nöjd personal så kommer nya sjuksköterskor välja att söka sig dit ändå. Och kanske till och med stanna kvar.

JOHAN SCHYGGE

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev