Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är enbart tillsammans vi kan visa på bristerna”

Publicerad: 10 juli 2019, 13:23

Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Foto: Sara Björkegren

Kollektivet och solidaritet är absolut inte fult eller passé. Det är ju precis det som är kärnan i varje fackförbunds verksamhet, skriver Sylfs Madeleine Liljegren i en replik.

Ämnen i artikeln:

Sylf

Vi är eniga med Herman Holm och Bengt Järhult i deras oro för att unga läkares första erfarenhet av kliniskt arbete ska leda till cynism. Men övriga slutsatser i deras inlägg leder inte bara fel, de är rent falska.

Om Holm/Järhult faktiskt har följt den mediala debatten, bland annat hos Dagens Medicin, de senaste veckorna så torde det inte råda några som helst tveksamheter om att såväl Sveriges läkarförbund Student som Sylf och Läkarförbundet är helt eniga i att situationen för yngre läkare är alarmerande och att vi alla, både enskilt och tillsammans, tar det på största allvar.

Situationen är mycket riktigt allvarlig. Den rapport som Sylf släppte under Almedalsveckan visar att var tredje blivande läkare har allvarliga funderingar på att lämna yrket.

Men – de tankarna har inte sin grund i hur Läkarförbundet agerar eller vilka frågor man väljer att driva. Viljan att aktivt välja bort vården har sin grund i låga ingångslöner och i undermålig arbetsmiljö och handledning, men också i att väntan på allmäntjänstgöring, AT-tjänst, blir allt längre.

En intern splittring i arbetstagarorganisationer är aldrig lösningen på att åtgärda arbetsgivares undermåliga personalpolitik.

Arbetsmiljö och lön är främst en fråga för arbetsgivaren att åtgärda – den uppmaningen har såväl Sylf som Läkarförbundet redan riktat till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Antalet AT-tjänster borde vara en statlig angelägenhet, men är det inte uttalat i dag. Faktum är att det strukturella systemfelet, vem som ska ha ansvar för dimensioneringen av AT-tjänster, har drivits mycket aktivt i debatten av såväl SLF Student som Sylf och Läkarförbundet de senaste veckorna.

När det gäller styrningen av vården driver vi även frågan om att fler läkare bör vara chefer. Att inrätta fler ledarskaps-ST-tjänster är ett förslag från oss i Sylf. Kollektivet och solidaritet är absolut inte fult eller passé. Det är ju precis det som är kärnan i varje fackförbunds verksamhet! Tillsammans kan vi med kraft lyfta enskilda frågor och få reell effekt för dem.

En intern splittring i arbetstagarorganisationer är aldrig lösningen på att åtgärda arbetsgivares undermåliga personalpolitik. Det är enbart tillsammans vi kan visa på bristerna, och åstadkomma en varaktig förändring som är till nytta för våra medlemmar.

Framtidens läkarkår gör helt rätt. De lyfter de utmaningar som finns och SLF Student, Sylf samt Läkarförbundet för deras talan unisont. Om Holm/Järhult vill bidra i det arbetet är ni båda varmt välkomna att engagera er i Läkarförbundet!

Relaterat material

”Utmana den hydra som tagit makten över sjukvården”

MADELEINE LILJEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev