Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Det är inte Lean som är problemet”

Publicerad: 22 April 2015, 05:00

Det florerar många missuppfatttningar runt Lean, skriver debattören Gustaf Almenberg i ett svar på ett tidigare inlägg.


En ytterligare polarisering mellan läkarprofession och sjukvårdens administratörer kan enbart få ytterligare negativa konsekvenser.

Magnus Lind förordar i Dagens Medicin nr 16/15 mer av en professionsstyrd och starkt decentraliserad sjukvård jämfört med det han beskriver som dagens förhärskande, centraliserade New Public Management, NPM.

Modellen med en professionsstyrd vård är definitivt värd att diskuteras på allvar, precis som andra modeller för sjukvårdens organisation. Varför så inte görs på ett mer systematiskt och jämförande sätt är en gåta. Möjligen saknas ett organiserat diskussionsforum. I min nyligen utkomna bok om sjukvårdens organisation föreslår jag en övergripande statlig sjukvårdsberedning ungefär som Försvarsberedningen, som just ett sådant kvalificerat forum för utvärdering av och avvägningar mellan olika modeller.

En ytterligare polarisering mellan läkarprofession och NPM leder däremot knappast framåt mot konkreta förbättringar. Än mindre gör en svartmålning av Lean det.

Alla metoder kan förvanskas och/eller missbrukas. Men just Lean drivs faktiskt bäst från golvet, avdelningsnivå och klinik­lednings­nivå. Den sammanblandning som ibland görs från högre instanser mellan Lean och besparingsåtgärder är inte bara kontraproduktiv utan på tvärs med Leans principer. 100 procents beläggning av sängplatser har inget med Lean att göra och strider dessutom mot köteorins uppfattning om optimal beläggning för effektivitet. Rädsla för övertid, bristande flexibilitet på röntgen och strålbehandling och fel i ersättningssystemen har heller ingenting med Lean att göra.

100 procents beläggning av sängplatser har inget med Lean att göra

Kärnan i Lean är att ta bort allt som inte skapar värde för den centrala uppgiften att skapa bot och lindring och förebygga sjukdomar. I detta arbete är den ”benchmarking” som Magnus Lind förordar av mycket central betydelse. Som metod är den också central i NPM.

Kanske dags att mera undersöka hur man skulle kunna bygga vidare på det som förenar snarare än att fokusera på de avarter, som med förkärlek lyfts fram på båda sidor i debatten?

Relaterat material

”Håll NPM och Lean utanför sjukhusen”

GUSTAF ALMENBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev