Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Det är positivt att det utvecklas olika register

Publicerad: 29 september 2009, 14:55

REPLIK De data som finns bör göras tillgängliga även för patienter och allmänhet, skriver Nina Rehnqvist.


Bengt Järhult hänvisar i ett inlägg till en intervju i Läkartidningen nr 37/09 om min medverkan i det medicinska rådet för omvård.se. Jag fick där frågan om jag gjorde detta som privatperson eller som representant för SBU. Det korta svaret var som privatperson. Det är inget SBU-uppdrag.

Men för tydlighetens skull borde jag ha utvecklat svaret.

Jag skulle ha tillagt att jag medverkade eftersom jag har lång erfarenhet av kvalitets­register med deras möjligheter och begränsningar, och att medverkan till att förbättra spridningen av de data som finns om vården och dess resultat är förenligt med SBU:s uppdrag – att utvärdera medicinska metoder ur ett samlat medicinskt, ekonomiskt, etiskt och socialt perspektiv. Jag anser också att det är en fördel att arbetet har gått mycket fortare än det förmodligen hade gjort myndighetsvägen, eftersom de medverkande nu kunde fokusera enbart på detta.

Mitt engagemang bottnar i att jag tycker att utvecklingen av de olika registren är bra och kan förbättra vården, även om upp­gifterna fortfarande är långt ifrån perfekta. De data som finns och används bör enligt min mening göras tillgängliga även för patienter och allmänhet, vilket är Omvårds syfte.

Nina Rehnqvist

Nina Rehnqvist
är adjungerad professor och ordförande för Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev