Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är självklart att även kirurger måste öva”

Publicerad: 10 februari 2015, 12:31

Thomas Troëng, medicinsk rådgivare i Landstinget Blekinge, och Ulf Haglund, professor emeritus i kirurgi.

Foto: Jonas Ljungdahl/Staffan Claesson

Två debattörer kräver svar av Måns Rosén.


Som svar på ett tidigare inlägg från oss skriver Måns Rosén och medarbetare i Dagens Medicin nr 6/15 att även kirurger måste träna. Vi är rörande överens om det! Det var inte för att argumentera mot denna självklarhet vi skrev vårt debattinlägg utan om frågan om det har presenterats några vetenskapliga bevis för att operationsvolymer större än ett relativt lågt tröskelvärde ger bättre resultat. Vi hävdade att så inte var fallet.

I svaromålet utlovar Måns Rosén och medarbetare att de snart ska presentera nya data och referenser i den frågeställningen.

Vi ser med stor spänning och förväntan fram emot att få ta del av dessa nya uppgifter. I synnerhet som MR och medarbetare, som huvudsakligt stöd för sin åsikt i svaromålet, refererar till en artikel av Birkmeyer et al från 2002 (1). Samtidigt underlåter de att referera till färskare vetenskapliga publikationer av samme Birkmeyer et al 2011, Birkmeyer 2012 (2, 3) där han omtolkar sina data på ett sätt som gör att de tydligt stödjer vår uppfattning.

För den som är intresserad av de metodologiska problemen i volym-resultat-studierna rekommenderar vi en ledarartikel i den amerikanska läkartidningen (4).

Referenser

■ Birkmeyer JD et al. Hospital volume and surgical mortality in the United States. NEJM 2002;346: 1128-37.
■ Finks JF, Osborne NH, Birkmeyer JD. Trends in hospital volume and operative mortality for high-risk surgery. N Engl J Med 2011;364:2128-37.
■ Birkmeyer JD. Progressand challenges in improving surgical outcomes. Br J Surg 2012;99:1467-9.
■ Livingstone EH, Cao J. Procedure Volume as a Predictor of Surgical Outcomes. JAMA 2010;304:95-97.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev