Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Det finns redan tillräckligt med pengar

Publicerad: 12 september 2007, 04:58

REPLIK Trots att staten tar ut mer pengar än vad som förbrukas pratas det fortfarande om finansieringsproblem, skriver Göran I Svensson.


I Dagens Medicin nr 25-32/07 föreslår debattörerna Göran Arvidsson och Bengt Jönsson att en individuell primärvårdsförsäkring skulle kunna lösa sjukvårdens finansieringsproblem.

Budget­över­skottet är i dag cirka 220 miljarder för statens finanser. Staten tar alltså ut 220 miljarder mer i skatt än vad som förbrukas. Kommunerna har också stora överskott liksom landstingen. Pengarna finns alltså till bra sjukvård. Ändå talas det bara om fortsatta nedskärningar och nedprioriteringar. Vad går numera våra skattepengar till? Före valet skall det satsas på skola, vård och omsorg. Efter valet gäller detta inte längre. Det finns som framgår pengar att ge dessa områden prioritet och inte bara nedprioriteringar. De konservativa i Storbritannien reducerade under Margaret Thatchers styre sjukvårdsutgifterna ner till en sådan nivå att Tony Blair fått höja dessa tre gånger för att få ordning i systemet.

Primärvården står för den kostnadseffektiva vården. Primär­vården kostar i dag alltså 27 miljarder kronor, enligt författarna, som trots sin ekonomi­utbild­ning missat att statens budgetöverskott är cirka tio gånger större.

Stackars politiker - de borde ta en kurs i ekonomi så att de ser att det finns pengar till dessa nödvändiga utgifter och råd att hålla sig med ekonomer som ser samband mellan statens åtagande/finanser och skatteuttag.

Göran I Svensson

Göran I Svensson
 är allmänläkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News