Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Det går att höja sjuksköterskors löner”

Publicerad: 28 augusti 2014, 19:58

Vi måste omedelbart ta fram en krisplan för hur vården fungerar på sjukhusakuterna. En åtgärd är lönerna, skriver Håkan Jörnehed (V).


Den situation som har rått på sjukhusens akutmottagningar under sommaren är alarmerande. Denna sommar sägs ha varit värre än någonsin tidigare. Bristen på personal har varit stor, framför allt saknas sjuksköterskor. Personalen har tvingats gå på knäna.

Under sommaren har jag blivit uppvaktad av personal som arbetar på våra akutmottagningar. De uppger att nu går det inte längre, det måste bli förändring – patientsäkerheten är hotad.

Framför allt handlar det om brist på vårdplatser. När vårdavdelningar stängs på grund av personalbrist blir patienterna kvar på akuten. En helg i sommar låg 18 patienter på en akutavdelning och väntade på att få komma till en vårdavdelning. På denna akutmottagning fanns endast fem sängar, resten av patienterna låg på britsar.

På ett annat sjukhus samma helg väntade 25 patienter på avdelningsplats, däribland en äldre man. Ett dygn senare låg mannen fortfarande kvar och väntade. Då har man ändå på detta sjukhus beslutat att permanent under sommaren ha minst två överbeläggningar på varje öppen avdelning. För när det väl blir en plats ledig är det inte säkert att den är på rätt avdelning. En vårdanställd berättade om en ung person med hjärntumör som hamnar på en lungavdelning.

Jag väljer att berätta detta eftersom vi politiker ibland blir anklagade för att skrämma patienterna från att söka vård eller att sprida en felaktig bild av vården. Men med facit i hand efter denna sommar går det inte längre att mörka hur det ser ut i vården.

Jag är övertygad om att ingen politiker oavsett politisk färg vill ha den kaotiska situation som i dag råder på våra akuter. Men i en politiskt styrd organisation faller ansvaret tungt på den moderatstyrda alliansen som regerat landstinget i snart åtta år. Ytterst ansvarig är sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Alliansen har varit helt fokuserad på att privatisera och införa vårdval medan personalsituationen har negligerats. Då har ändå rekryteringen av framför allt sjuksköterskor inom vården ökat för varje sommar. Numer har vi stängda vårdplatser året om. På Karolinska universitetssjukhuset har det senaste året 190 vårdplatser varit stängda. Dessutom håller inte sjukhusen sina budgetar utan drar iväg med stora kostnader. Personalomsättningen är stor och både sjukskrivningar och kostnader för hyrpersonal ökar. På en av akutmottagningarna är en tredjedel av alla sjuksköterskor som arbetar anställda senare än 1 januari.

Då det pågår ett löneupprop för nyexaminerade sjuksköterskor måste vi förhålla oss till det eftersom tillgång och efterfrågan styr. Av en för oss obegriplig anledning har alliansen valt att inte gå med på dessa löneanspråk. Det har resulterat i att akutsjukvården nedprioriterats och bristen på sjuksköterskor är skriande. I dagarna kom rapporter att 1 300 sjuksköterskor årligen söker sig till Norge. Det är lönen som lockar men även – som en sjuksköterska beskrev det – att i Norge uppskattas hon för sitt arbete.

Vänsterpartiet menar att vi omedelbart måste ta fram en krisplan för hur vården fungerar på sjukhusakuterna. Omedelbara åtgärder måste vidtas på kort och lång sikt. Man bör ha dialog med de anställda på akuten för att åstadkomma hållbara lösningar. En åtgärd är att ge ingångslöner på lägst 25 000 kronor som löneuppropet kräver och samtidigt höja lönen för de sjuksköterskor som redan är anställda.

Höjda sjuksköterskelöner skulle minska omsättningen som beror på att man byter jobb enbart för att få upp lönen. Det skulle i sin tur minska stressen och förbättra teamets styrka på avdelningarna. Vårdplatser som redan finns kunde öppna och därmed skulle vårdtiderna kortas och vårdens kvalitet förbättras.

En del menar att det skulle bli för dyrt att höja sjuksköterskornas löner. Men de ogenomtänkta brandkårsutryckningar som nu sker är ännu dyrare och hotar dessutom patientsäkerheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev