fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det håller inte att fortsatt skylla ifrån sig”

Publicerad: 16 mars 2020, 12:00

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm. Foto: Erik Nordblad

Det politiska ansvaret och öppenheten sattes medvetet ur spel, skriver Jonas Lindberg (V) som läst en ny forskningsrapport om NKS.

Ämnen i artikeln:

Stockholms universitetRegion StockholmKarolinska universitetssjukhuset

Personalen kördes över och Nya Karolinska Solna, NKS, blev alldeles för högspecialiserat. Det politiska ansvaret och öppenheten sattes medvetet ur spel. Det är några slutsatser i den tredje forskningsrapporten om NKS-projektet som nu kommit från Stockholms universitet.

Mycket av den vårdkris som nu utspelar sig i Region Stockholm handlar om NKS och vad det projektet fått för inverkan på hela vårt sjukvårdssystem. I synnerhet sjukhusets fokus på att bli ett prestigeprojekt och superhögspecialiserat. Vård har därmed vältrats över på andra vårdformer som fungerar dåligt, inte har förutsättningar att klara av ökade patientantal och som inte heller bidrar till forskning och utbildning.

NKS intensivakut dit det krävs remiss och särskilda kriterier för att komma in har inneburit avsevärd ökad arbetsbörda på resterande akutsjukhus i Region Stockholm som redan går på knäna. Vårdpersonalen på NKS tappar samtidigt kompetens och träning. Vänsterpartiet vill istället bredda NKS akutmottagnings uppdrag likt det som en samstämmig vårdprofession säger är det enda rimliga att göra.

Det som är tydligt i frågan om NKS är bristen på ansvar. Nuvarande borgerliga styre i Region Stockholm låtas som om man inte bär något som helst ansvar för vad ens tidigare partikamrater beslutade. Man vill inte ta ansvar för dåtidens haveri till beslut och man vill inte heller ta ansvar framåt för att ta Stockholmsvården ur mycket av de problem som NKS fortfarande orsakar.

Stockholmsregionen är fortsatt låst till den oerhört dåliga, dyra och oflexibla avtalsmodellen OPS (offentlig privat samverkan) fram till 2040. Kostnaderna för NKS och dess olika sidoavtal kommer fram till 2040 ha kostat Stockholms skattebetalare över 60 miljarder kronor. Trots att samtliga borgerliga partier nu nyktrat till och insett att OPS var den sämsta tänkbara upphandlingen gör man inget aktivt idag för att komma ur den.

Så länge Region Stockholm är fast i OPS-avtalet kommer vi inte heller att komma ur de extremt ofördelaktiga avtalen för ombyggnationer, drift och service. Vänsterpartiet har därför lagt en motion i regionfullmäktige om att Region Stockholm före 2022 ska inleda processen med att häva OPS-avtalet. Vinsterna på sikt överväger de kostnader på kort sikt som uppstår om avtalet ska hävas. Det talar inte minst erfarenheter från Storbritannien om.

Samtidigt som personalen kördes över och uteslöts från insyn och utformning av NKS släpptes konsulterna in med svängdörr. Konsulterna med Boston Consulting Group, BCG, drev igenom den amerikaniserade verksamhetsmodell och styrning som i dag fortfarande präglar NKS. Modellen har varit oerhört dyr och genererat mer byråkrati och chefer än vårdplatser.

Och BCG tog bra betalt. NKS har använt konsulter för närmare 1 miljard kronor och hela härvan har präglats av korrupta inslag och tveksamma och uteblivna fakturaunderlag. Fortfarande saknas giltiga underlag för över 200 miljoner kronor som BCG fakturerat Region Stockholm. Vänsterpartiet anser att det ansvarsfulla att göra nu är att driva en process mot BCG för att betala tillbaka hundratals miljoner man har tagit ifrån Stockholms medborgare. Det vore en upprättelse till all den personal som blivit helt överkörda av dessa konsulter.

Det håller inte att fortsatt skylla ifrån sig och undvika att ta ansvar för NKS. Vänsterpartiet kommer fortsatt driva på för detta. Vårdpersonalen på NKS och patienterna i Stockholm förtjänar bättre.

JONAS LINDBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev