Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det nya kravet slår mot rekryteringen”

Publicerad: 21 juni 2016, 05:00

Vilka regler avseende språkkrav för utländsk vårdpersonal är det som gäller i dag, undrar Roger Augustini.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen publicerade den 15 april nya regler avseende språkkrav för utländsk vårdpersonal. Informationen var knapphändig och skapade mer frågor än svar.

I ett debattsvar i Dagens Medicin nr 22/16 skriver enhetschef Helena Scarabin och avdelningschef Erik Höglund att reglerna ”planeras att träda i kraft i juli”. Vad är det då som gäller i dag? De gamla reglerna eller det som nu står på Socialstyrelsens hemsida?

Det är ett märkligt tillvägagångssätt att i april publicera ändrade regler, på hemsidan som enda informationskanal, och i en debattartikel sex veckor senare skriva att förändringarna kanske ska gälla från juli.

Det är ett misstag att införa det högre språkkravet för alla specialiteter. Det finns grupper som mycket väl kan börja sitt arbete i Sverige med svenskkunskaper på B2-nivå. I dessa fall innebär de nya reglerna att tjänsterna inte kommer att kunna tillsättas under betydligt längre tid eller i värsta fall inte alls.

Scarabin och Höglund skriver vidare att det ”finns redan nu möjlighet att ansöka om legitimation och komplettera senare med uppgifter om språkkunskaper”.

Socialstyrelsen har tidigare meddelat att komplettering ska ske inom två månader. Annars ska ny ansökan med nya dokument skickas in. Vem lär sig språket på två månader?

Det krävs oftast en resa till hemlandet för att få ut nya dokument, i vissa länder tar det ett halvår att få dokumenten. Det innebär att ansökningsprocessen i Sverige förlängs i motsvarande grad. Dessutom motsvarar kostnaden till Socialstyrelsen för en ny ansökan 30–50 procent av sökandens månadslön i hemlandet.

Den viktiga rekryteringen av personal från EU är definitivt i faro­zonen.

För att undvika detta meningslösa krångel måste tiden för komplettering förlängas.

Den viktiga rekryteringen av personal från EU är definitivt i faro­zonen om inte Socialstyrelsen bättre förstår de praktiska konsekvenserna av de regler man inför. Det är redan i dag hård konkurrens om specialistläkare och sjuksköterskor inom EU. Att Sverige då inför regler som i praktiken innebär att de inte kan praktisera sitt yrke under ett år eller mer gör Sverige till ett mindre attraktivt land att flytta till. Väldigt få är beredda att vara borta från sitt yrke under så lång tid eftersom det påverkar deras kliniska färdigheter.

Dessutom har oklarheterna kring vilka regler som gäller gjort att det nu i stort sett inte påbörjas några nya utlandsrekryteringar i Sverige. Det ser jag som ett verkligt hot mot patientsäkerheten!

Relaterat material

”Möjligheten att rekrytera läkare inom EU riskeras med nya språkkrav”

”Språket är viktigt för patientsäkerheten”

ROGER AUGUSTINI

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News