Debatt
”Dimridåer kring privat cancervård”
Peritusklinikens och Alivias verksamheter är ännu ett steg i privatiseringstrappan, skriver forskaren John Lapidus i en replik till företagen.
Publicerad: 25 februari 2021, 12:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Foto: Lisa Lapidus
Ämnen i artikeln:
ProstatacancerDen som vill ha plånboksstyrd vård måste också våga stå för det. Därför är det frustrerande att företrädare för Perituskliniken (Per-Anders Abrahamsson, initiativtagare, Åsa Dahm, vd, och Johan Andersson, styrelseordförande) och Alivia (Kent Andersson, vd och Vidar Arnulf, medicinsk direktör) sprider dimridåer kring sina verksamheter genom att låtsas vara den jämlika vårdens främsta förespråkare.
Perituskliniken i Lund har sin förebild i cancersjukhuset Docrates i Helsingfors. Där får du betala 5 600 kronor för ett första telefonsamtal. Om du behöver en kombinationsbehandling för din prostatacancer går det loss på 540 000 kronor. Docrates har avtal med alla försäkringsbolag, men som försäkringspatient uppmanas du vara vaksam på att det kan ”finnas självriskandelar och vissa restriktioner”.
Till skillnad från Docrates i Helsingfors vill Perituskliniken i Lund inte skylta med att man bedriver vård på olika villkor för olika patientgrupper. Därför presenteras inga prislistor på hemsidan. Men i en av kolumnerna framgår ändå att ”Du kan också välja att betala själv och kan få ett kostnadsförslag i förväg” samt ”Har du en sjukvårdsförsäkring erbjuder dom utredning och behandling enligt de villkor som du har i ditt avtal”.
För att finansiera sitt ideologiska privatvårdsprojekt är Perituskliniken i behov av avtal med regionerna. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många privatbetalande kunder för att få det hela att gå runt.
Men de regioner som nu sluter avtal med Perituskliniken bryter mot Hälso- och sjukvårdslagens principer om vård på lika villkor. För vad Peritusklinikens företrädare än försöker säga till dessa regioner i sitt debattsvar, exempelvis att vi har ”inga genvägar till utredning och behandling”, så är det uppenbart för alla oss andra att kliniken bedriver den plånboksstyrda sjukvård som står i skarp kontrast till rådande lagstiftning.
Det hela är ganska märkligt. Alla förstår ju att framväxten av privata cancerkliniker, med tre separata ingångar till vården, är raka motsatsen till vård på lika villkor. Samma sak med Alivia och deras privata cancervårdsförsäkring. Alla vet att cancervårdsförsäkringar, precis som andra privata försäkringslösningar inom vården, bygger på att skapa kollektiv som är mindre, friskare och mer lukrativa än befolkningen i sin helhet.
Ändå envisas företrädarna för Perituskliniken och Alivia med att de arbetar helt i linje med vård efter behov och vård på lika villkor. Alternativt hävdar de att den offentliga vården minsann är ganska ojämlik den också, exempelvis då Alivias företrädare gör absurda jämförelser med skillnaderna i väntetid mellan vissa regioner.
Ja, det existerar skillnader i väntetid mellan vissa regioner. Men sådana styrningsproblem har inget med ett medvetet, vinstmaximerande exkluderande av vissa grupper att göra.
Peritusklinikens och Alivias verksamheter är ännu ett steg i privatiseringstrappan, där även den högspecialiserade vården ska inordnas i det parallella sjukvårdssystem som växer sig allt starkare. Det är svagt av företrädarna att sprida dimridåer kring sina verksamheter i stället för att stå för det man faktiskt gör.
John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Kommentarer:
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Prostatacancer