tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Diskriminera inte kvinnor över 74 år”

Publicerad: 6 maj 2016, 05:00

Anders W Jonsson (C), vice partiledare samt talesperson i välfärdsfrågor och ledamot i socialutskottet, och Solveig Zander (C), talesperson i socialförsäkringsfrågor och ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Foto: Centerpartiet

Regeringen sänder signalen till äldre kvinnor att bröstcancer inte är så allvarligt, skriver två centerpartister.

Ämnen i artikeln:

Bröstcancer

Regeringen föreslår i en ny lag att en viss screening inom hälso- och sjukvården blir avgiftsfri. De vill att mammografi regelbundet ska erbjudas avgiftsfritt till kvinnor mellan 40 och 74 år. Syftet, enligt regeringen, är att stärka kvinnors hälsa och uppnå en mer jämlik vård. Centerpartiet anser att den övre åldersgränsen bör tas bort och har därför skrivit en motion med anledning av detta.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor och varje dag insjuknar ungefär 20 kvinnor. Det är därför avgörande att man i ett tidigt stadium upptäcker och behandlar cancern. Regeringens förslag, att alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska få tillgång till avgiftsfri screening ställer vi oss därför positiva till. Det är dock ett beslut som respektive landsting själv ska fatta.

Enligt Socialstyrelsen är screening med mammografi avgörande för att kunna minska dödligheten hos de kvinnor som får diagnosen bröstcancer. Det är därför underligt att regeringen valt att sätta en övre åldersgräns vid 74 år och därmed begränsa tillgången för äldre kvinnor. Det kommer att sända signalen till äldre kvinnor att bröstcancer inte är så allvarligt och därmed leda till försenade diagnoser.

Enbart ålder kan inte vara skäl till varför inte en undersökning eller behandling genomförs.

I dag uppnår fler kvinnor en hög ålder och är friskare än bara för några generationer sedan. En frisk 75-årig kvinna i Sverige kan förvänta sig att leva ytterligare 15 år i snitt. Oavsett ålder så leder tidigare upptäckt av sjukdomen till att patienten överlever. Antalet nyinsjuknande i bröstcancer ökar med stigande ålder och 25 procent av dessa fall inträffar hos kvinnor som är äldre än 74 år. Att tidigt, efter individuella bedömningar upptäcka cancer ger fler möjlighet att leva ett längre och friskare liv.

Enbart ålder kan inte vara skäl till varför inte en undersökning eller behandling genomförs. Det måste vara en helbedömning utifrån individens hälsotillstånd som ska ligga till grund för olika vårdinsatser, inte ålder. Centerpartiet anser därför att den övre åldersgränsen för erbjudande av mammografi bör tas bort.

ANDERS W JONSSON OCH SOLVEIG ZANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev