Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Dödsfall orsakade av vårdplatsbrist borde besvaras politiskt”

Publicerad: 11 februari 2019, 06:00

Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Politiken måste hållas betydligt mer ansvarig för den vårdplatsbrist vi ser på våra akutsjukhus. Det skriver Jonas Lindberg (V).


Senast i raden av tragiska dödsfall orsakade av den eskalerande vårdplatsbristen på våra akutsjukhus är 74-åriga Helena Nygren, som Svenska Dagbladet skrev om den 20 januari i år. Två gånger skickades hon hem från akuten på Karolinska sjukhuset i Huddinge på grund av vårdplatsbrist.

Tredje gången kom hon åter med svår blodförgiftning och lunginflammation och drabbades då också av sjukhusets enorma brist på intensivvårdsplatser – ett problem vi känt till i åratal! Hon avled därefter. Det går inte att med ord beskriva den fullständiga tragedi och skandal som detta är.

Men vem är ansvarig för detta? Är det vårdpersonal som på golvet tvingas till etiskt omöjliga prioriteringar? Är det akutsjukhusen som med alldeles för snäva budgetramar inte kan ge sjuksköterskor de villkor som krävs för att de ska stanna kvar – och orka – så att fler vårdplatser kan öppnas?

Ansvaret ligger självfallet på de förtroendevalda högerpolitiker som i åratal känt till och negligerat vårdpersonalens larm. Politiker som gjort helt tafatta och undermåliga insatser för att lösa Stockholmssjukvårdens i särklass största problem – vårdplatsbristen. Ändå är det ytterst sällan dit som strålkastarljuset riktas i sådana här lägen.

Vid allvarliga incidenter som drabbat bland andra Helena Nygren anmäler sjukhusen sig själva enligt Lex Maria, varefter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskar händelsen. Sedan krävs sjukhuset på svar och åtgärder föreslås. Det är möjligt att det i det enskilda fallet funnits bristande hantering på sjukhusen. Men i grunden handlar det om arbetsmiljöproblem och resursbrist på våra akutsjukhus som orsakar konstant underskott på vårdplatser. Forskning har visat att akutsjukhus inte bör ha en beläggningsgrad på över 85 procent för att patientsäkerheten inte ska äventyras. I Stockholm har vi i flera år haft konstanta beläggningsgrader på 95 till 100 procent.

Resursbristen inom intensivvården har mer än fördubblats under en tioårsperiod! Istället för att bakbundna verksamhetschefer ska skriva långa åtgärdsprogram om hur dessa tragiska händelser inte ska upprepas borde dödsfall orsakade av vårdplatsbrist besvaras politiskt. Den politik som gett sjukhusen sin budget, som inte skapat anständiga arbetstider och villkor för sin vårdpersonal, och som dessutom negligerat fackföreningarnas återkommande larm om att den nuvarande situationen är ohållbar. Det borde finnas krav på politisk hantering av vårdplatsbrist som bevisligen dödar.

Alliansens ”lösningar” är som att bota ­huvudvärk genom att stånga ­huvudet mot en betongvägg

Det är därför uppseendeväckande – och talande – att den nuvarande styrande koalitionen i Region Stockholm bestående av miljöpartiet, centerpartiet, liberalerna, kristdemokraterna och moderaterna inte med ett enda ord i sin politiska överenskommelse för sitt samarbete nämner vårdplatsbristen på akutsjukhusen.

Antingen kan man tolka detta som en fullständig försköning av situationen i Stockholms akutsjukvård. Eller som total kapitulation. Mycket talar för en blandning av båda. Trots införandet av vårdvalssystem och den mest privatiserade sjukvården i hela Sverige har vi för varje år i denna region stängt fler och fler vårdplatser.

Alliansens ”lösningar” är som att bota huvudvärk genom att stånga huvudet mot en betongvägg.

Vänsterpartiet anser att politiken måste hållas betydligt mer ansvarig för den vårdplatsbrist vi ser på våra akutsjukhus. Den beställar/utförarmodell som Region Stockholm tillämpar försvårar detta och skapar istället bakbundna chefer på samtliga nivåer som enbart ska verkställa neråt och frisera information uppåt. Vi vill se kraftiga satsningar på förkortad arbetstid med bibehållen lön för vårdpersonal inom akutsjukvården. Det bästa sättet att avlasta utarbetad personal är genom återhämtning och hälsosamma scheman.

Vi vill komma bort från ”köp och sälj” inom sjukhusen där betalningsansvar och diagnostillhörighet kommer före patienternas behov. Industrins och ekonomismens principer är de facto skadliga för en sammanhållen och patientsäker sjukvård.

Vi går nu in i 2019 med akutsjukhus som nästan samtliga har stora underskott och måste spara pengar. Vem kan längre tro på att patientsäkerheten inte kommer att hotas av det?

JONAS LINDBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev