Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dödshjälp för terminalt sjuka vuxna borde vara tillåtet”

Publicerad: 22 september 2015, 05:00

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande Centerstudenter, och Fredrik Rabén, läkarkandidat.

Foto: Hamid Ershad Sarabi (vänstra bilden)

Som ett frihetligt och humanistiskt parti kan vi inte rygga för att diskutera dödshjälp, skriver två centerpartister.


Det är hemskt att se närstående gå bort i sjukdomar som Parkinsons, Alzheimers och cancer. Likaledes är det hemskt att se människor som är drabbade av dessa och andra, terminala sjukdomar i dag tvingas genomlida ett ofta utdraget och destruktivt sjukdomsförlopp utan hopp om bot eller bättring.

Vi måste ha förståelse för de döende människor som, fullt medvetna om sina egna handlingar, vill avsluta sina liv innan de blir helt förlamade, kvävs av förtvinade muskler eller förlorar sig själva. Det gäller oss inte bara som politiskt aktiva, utan också som kännande medmänniskor. Det handlar om att människor ska kunna välja tid och plats själva och vara säkra på att ha sagt farväl till nära och kära.

Att avbryta livsuppehållande behandling är tillåtet i Sverige. Liksom nedsövning, så kallad palliativ sedering. Det är även tillåtet att ge symtomlindrande behandling i sådana doser att det är en förutsedd effekt av behandlingen att döden påskyndas. Detta innebär att läkare i dag kan stänga av maskiner eller ge preparat som resulterar i döden. Samtidigt är aktiv dödshjälp förbjudet. Det riskerar att skapa gråa utrymmen där människor hjälps att dö utan reglering, insyn eller kontroll. Alternativt så tvingas människor som vill avsluta sina liv att resa till Schweiz. Vi tycker att det förstnämnda alternativet är skadligt, det andra ovärdigt för lidande människor.

Dödshjälp, rätt utformad, är vård i syfte att lindra smärta

Frågan är av förståeliga skäl otroligt känslig. Vi har stor respekt för dem som oroar sig för att urholka läkaryrkets roll att bota och hjälpa. Vi har också förståelse för oron att dödshjälp skulle kunna skapa påtryckningar på människor. Det vore skräckscenarier. Turligen nog har inga sådana effekter påvisats i de västländer där dödshjälp har tillåtits och reglerats.

Dödshjälp är i dag tillåtet i delar av Europa och USA. En stor majoritet av Sveriges befolkning är för att tillåta reglerad dödshjälp. Enligt Karolinska institutet så vill 73 procent av allmänheten och en tredjedel av läkarkåren tillåta dödshjälp. Det är en utveckling som politiken måste ta på allvar.

Centerstudenter har lagt ett förslag om att utreda dödshjälp för terminalt sjuka vuxna till Centerpartiets partistämma. Vi behöver komma till insikt om att dödshjälp, rätt utformad, är vård i syfte att lindra smärta. Som ett frihetligt och humanistiskt parti så behöver vi ta människors rätt till självbestämmande på allvar. Då kan vi inte rygga för att diskutera dödshjälp.

ALFRED ASKELJUNG OCH FREDRIK RABÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev