torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dödshjälp prioriteras framför andra alternativ”

Publicerad: 7 augusti 2019, 08:30

Sven Román, barn- och ungdomspsykiater. Fabian Ståhle, civilingenjör.

Foto: Gunilla Madlung / privat.

Något annat är inte att vänta i samhällen som har legaliserat dödshjälp eftersom detta är det mest kostnadseffektiva alternativet, skriver Sven Román och Fabian Ståhle i en replik.


Staffan Bergström påstår att den belgiske palliativläkaren Paul Vanden Berghe inte är kritisk mot integreringen av dödshjälp med palliativ vård i Belgien. Som stöd för detta hänvisar Bergström till en artikel av belgaren från 2013. Senare års utveckling i Belgien har emellertid fått Vanden Berghe, som i princip är positiv till dödshjälp, att ändra uppfattning vilket framgick av vårt citat från 2017.

Det är beklagligt att professor Bergström inte kontrollerar fakta innan han uttalar sig.

De uppgifter från Vanden Berghe som vi hänvisar till bekräftas i samma antologi av onkologen Benoit Beuselinck. Han skriver att belgiska sjukhusläkare tenderar att remittera dödshjälpskandidater till palliativa vårdavdelningar för att själva undvika att administrera dödliga injektioner.
Beuselinck framhåller att detta har resulterat i att vissa palliativa vårdavdelningar har förlorat sjuksköterskor, besvikna över att de inte längre kunde erbjuda palliativ vård på lämpligt sätt. Beuselinck: ”De var upprörda över att deras funktion hade reducerats till att förbereda patienter och deras familjer för dödliga injektioner”.

Det är alltså samma tendens i Belgien som i Kanada att dödshjälp prioriteras
framför andra alternativ. Något annat är inte att vänta i samhällen som har legaliserat dödshjälp eftersom detta är det mest kostnadseffektiva alternativet.

Relaterat material

”Palliativ vård klarar inte allt”

SVEN ROMÁN, FABIAN STÅHLE

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev