Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Dokumentation tar tid från patienterna

Publicerad: 2 december 2009, 12:00

REPLIK Ortopeden Andreas Nyström har rätt, skriver Örjan Gertow.


I Dagens Medicin nr 47/09 klankar ett par sjuksköterskor, tillika professorer i omvårdad, på ortopeden Andreas Nyströms rapport om att de digitaliserade journalernas omvårdnadsanteckningar får journalen att svälla och bli alltmer svåröverskådlig. De tror inte att det skrivs någon onödig text (läs inlägget här).

Som överläkare på en internmedicinsk klinik måste jag ge Andreas Nyström rätt. Det journalsystem vi begåvats med i Östergötland växer lavinartat vad avser omfånget på antalet ord och sidor. Det är ingen tvekan om att det är omvårdnadsdokumentationen som ökar. Textmassans innehåll är alltför ofta varken ändamålsenligt eller stringent.

Läkarnas journalanteckningar är något mer strukturerade än förr, men väsentligen oförändrade i omfång.

Vårt journalsystem innehåller en filtreringsfunktion som medför att jag kan filtrera bort allt som sjuksköterskor noterat. Problemet är att sjuksköterskor ibland noterar helt relevanta och viktiga uppgifter. Hur skall vi filtrera fram denna goda information?

Möjligen handlar sjuksköterskornas nyväckta dokumentationsiver om ambitionen att profilera sin yrkesroll. Kanske därtill stimulerade av omvårdnadsprofessorer?

Problemet är att dokumentationen tar tid – att de nu inte får tid att ägna sig åt sin gamla yrkesroll, att ta hand om patienter. Tvättstugescheman, som är så bra i tvättstugor, gör inte saken bättre. I sluten vård har sjuksköterske-patientkontakten/kontinuiteten försämrats väsentligt.

Vill jag ha reda på hur en patient mår, om hans sår börjar läka, om kräkningarna upphört - då frågar jag de undersköterskor som arbetar nära patienterna. Sjuksköterskan har ofta hunnit med att lämna in en mugg piller, men ”inte hunnit tala med patienten”.

Kanske är detta bara en fluga. Men en fluga som omvårdnadsprofessorer borde ta på allvar.

Örjan Gertow

Örjan Gertow
är överläkare på medicinkliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev