Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dom mot Novartis viktig för fattiga”

Publicerad: 7 juni 2013, 14:25

I stället för att försöka missbruka patentsystemen genom att tänja på reglerna så måste läkemedelsindustrin fokusera på verklig innovation, skriver Johan Mast, Läkare utan gränser, i en debattartikel.


En stor seger för våra patienter! Så beskriver mina medarbetare i fält den indiska högsta domstolens beslut i början av april där Novartis angrepp på den indiska patentlagstiftingen avslogs. Novartis hade stämt den indiska staten för att den inte beviljat patent på en leukemimedicin. Målet var principiellt viktigt därför att en vinst för Novartis skulle ha kunnat begränsa möjligheten att tillverka generiska läkemedel i Indien avsevärt.

Indien har blivit något av de fattiga ländernas apotek genom sin omfattande tillverkning av generika. Allt fler människor har exempelvis fått tillgång till hiv-behandling när medicinpriserna under de senaste tio åren pressats från 10 000 dollar till under 100 dollar per patient och år, inte minst på grund av tillgången till generika. Detta har varit starkt bidragande till att betydligt färre människor nu dör av aids globalt.

Novartis påstår att det nu kommer att bli svårare att finansiera forskning och utveckling av mediciner. Läkare utan gränser gör en helt annan tolkning av situationen.

Den av Novartis ifrågasatta paragrafen försöker nämligen enbart förhindra  evergreening , det vill säga förlängningen av patent och monopol genom små ändringar av gamla läkemedel för att förhindra konkurrens och hålla priserna uppe.

Vi menar att det är ett stort problem att man sällan tar hänsyn till de faktiska behoven i resursfattiga länder och hos resursfattiga människor. Vår erfarenhet visar att det tyvärr mest är möjligheten att åstadkomma en så kallad blockbuster, ett läkemedel som når viss omsättningsnivå, som får styra var forskningsintensiteten förläggs.

I stället för att försöka missbruka patentsystemen genom att tänja på reglerna så måste läkemedelsindustrin fokusera på verklig innovation, och världens regeringar måste utveckla ett ramverk som möjliggör både utveckling och prisvärd tillgång till läkemedel för fattiga länder. Vi önskar att Novartis och andra läkemedelsaktörer kunde vara en del av lösningen i stället för att vara en del av problemet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev