söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dumsnålt att dra in satsning på mobil röntgen”

Mobil röntgen skulle kunna spara in många ambulansfärder, lätta trycket på akutmottagningarna och underlätta för personalen, anser Jonas Lindberg (V) och Catarina Wahlgren (V).

Publicerad: 17 mars 2022, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson, och Catarina Wahlgren, gruppledare, båda Vänsterpartiet Region Stockholm. Foto: Anna Molander (Catarina Wahlgren)


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietOrtopediAkutsjukvård

Mobil röntgen skulle kunna spara in många ambulansfärder, lätta trycket på akutmottagningarna och underlätta för personal på äldreboenden. Ett pilotprojekt som fick avbrytas på grund av pandemin riskerar nu att rinna ut i sanden, om vi inte skjuter till mer pengar. Det vore väldigt synd.

När det gäller sköra äldre med misstänkta benbrott är varje resa till ett akutsjukhus som går att undvika en vinst för alla inblandade. Det har ett pilotprojekt i Göteborg gjort tydligt. Där har man med hjälp av ny utrustning som bara väger några kilo tagit röntgen till patienten, i stället för patienten till ett sjukhus. Maria Taranger, överläkare och områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, skriver i en gästkrönika i Dagens Samhälle 22 oktober 2021 att det har blivit en succé. 

Läs mer: Hemsjukvården dåligt rustad för långa kriser 

Misstänkta höftfrakturer har kunnat uteslutas direkt på äldreboendet, och när röntgenbilderna visat på benbrott har patienten kunnat föras direkt till en avdelning i stället för att behöva gå via akutmottagningen. För personalen på äldreboendet innebär det dessutom att de slipper lägga resurser på att skicka med en ledsagare till akuten.

Redan 2013 lämnade Vänsterpartiet i Region Stockholm in en motion om att införa rullande röntgenbilar i samarbete med en eller flera kommuner. Motionen fick delvis tummen upp av den dåvarande majoriteten, och saken skulle utredas, men sedan lades förslaget i malpåse. Under 2020 inleddes efter mycket om och men ett pilotprojekt tillsammans med Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje, som regionen var med och finansierade. Pandemin satte dock käppar i hjulet, och projektet fick avbrytas på grund av att det inte fanns tillräckligt med underlag att utvärdera. Nu har Region Stockholm sagt nej till att fortsätta att finansiera projektet.

När kreativa lösningar av den här typen dyker upp, som har potential att spara både lidande och pengar i sann win-win-anda, måste vi våga skjuta till de resurser som behövs för att åtminstone undersöka om idén fungerar i verkligheten. Det borde vara en självklarhet för Region Stockholm att skjuta till de pengar som krävs, och att samtidigt säkerställa att det finns röntgensjuksköterskor som kan arbeta med projektet så att kompetensbrist inte blir ett hinder.

Vänsterpartiet finansierade i sitt förslag till regionbudget för 2022 den så kallade Norrtäljemodellen 2.0, där mobil röntgen ingår. För oss är det en enkel prioritering att finansiera goda idéer som har potential att göra vården mer jämlik, tryggare och mer tillgänglig för stockholmarna. Vi hoppas att den blågröna majoriteten som styr regionen håller med.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson, Vänsterpartiet Region Stockholm

Catarina Wahlgren, gruppledare Vänsterpartiet Region Stockholm

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev