Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dyra statiner skrivs ut till litet mervärde

Publicerad: 29 oktober 2008, 10:34

Lars Linnersten ifrågasätter bland andra Ronnie Willenheimers syn på Seas- och Enhance­studierna.


Några funderingar kring det som Ronnie Willenheimer med kollegor, RW et al, skriver i Dagens Medicin nr 41/08, nämligen att det inte är möjligt att dra några meningsfulla slutsatser av Enhance- eller Seasstudierna.

Det må så vara, men inte talade studierna för att Ezetrol (ezetimib) påverkade några kliniska endpoints i positiv riktning. Seasstudien ingav en misstanke om ökad cancerrisk (signifikant ökning) i den grupp som fick simvastatin i kombination med ezetimib mot placebo. Men den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA viftar bort cancerfaran och skriver att vi ska fortsätta ge ezetimib som tidigare. Det är ju skönt att veta.

Behandlingsmålen för LDL-kolesterol står sig, Enhance och Seas till trots, menar RW et al och uppmanar oss att invänta Improve-it-studien.

Låt gå, vi väntar. Under tiden ska vi fortsätta att behandla LDL-kolesterol; RW et al omhuldar hypotesen ”the lower the better” för LDL-kolesterol. En utmaning mot en kroppsegen substans! Fullständig eradikering blir ju bäst då, men till vilket pris – jag tänker både på ekonomin och på mänskligt välbefinnande. Ezetrol, som i huvudsak ges som tillägg till statiner, kostar cirka 12 kronor tabletten, vilket är mycket för en medicin som saknar kliniska endpoints. Är det kostnadseffektivt?

RW glider snabbt förbi simvastatinerna och rekommenderar de ”kraftfullare” atorvastatinerna och rosuvastatinerna. Inte tal om kost eller motion här inte! Inte heller rekommenderas tydligt att gå upp till 40 mg simvastatin först och därefter eventuellt över till någon annan statin. I praktiken, efter intensiva reklamkampanjer, skrivs det till exempel ut väldigt mycket atorvastatiner på 10 mg eller 20 mg – till en hög kostnad och ringa mervärde – om ens något – om vi jämför med simvastatin på 20 mg eller 40 mg.

Lars Linnersten

Lars Linnersten
är legitimerad läkare, Lund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev