Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”E-hälsa – en miljardrullning utan nationell styrning?”

Publicerad: 8 juni 2016, 05:00

Det är hög tid för staten att sätta ned foten och ta ledningen i e-hälsofrågan, skriver debattören.


Enligt prognoser kommer vården av en åldrande befolkning att runt år 2035 kräva en fördubblad landstingsskatt, om inget görs. Det finns en tro på att e-hälsa ska kunna motverka det, men är det möjligt med den ”lealösa” utveckling vi nu ser? För närvarande verkar det som om landstingen mest har att se fram emot en fördubbling av kostnaderna för it, som ett resultat av bristande reell nationell styrning.

Vi måste fråga oss om vi kommer nå någon vart utan kraftfull nationell styrning mot viktiga mål, eller om vi faktiskt håller på att förvärra situationen? Jämför vi med den information vi har om hur man i Norge bedriver utveckling av e-hälsa, är det lätt att bli missmodig över vårt sätt att ta oss an utmaningen.

Dagens övergripande ”affärs­modell” bygger på en indelning i 21 landsting och regioner. I huvudsak tillkom landstingen i nuvarande form år 1862, som en decentraliserings- och demo­krati­reform. Den tidens kommunikationsmöjligheter, infrastruktur, regionala särdrag, med mera, krävde lokala lösningar.

E-hälsoinitiativen i dag är många och vi ser aktörer såsom landsting och regioner, kommuner, Inera, Socialstyrelsen, socialdepartement, SKL, E-hälsomyndigheten, it-företag med flera agera. Fokus vid upphandlingar är fortsatt på funktionalitet och sällan eller aldrig på vilka effekter vi är ute efter.

Vi saknar en fokuserad nationellt styrd e-hälsosatsning, som beslutsamt tar oss närmare de nationella målen. Ingen håller i taktpinnen! Är det så att ingen får ta ledningen, då det strider mot den struktur och maktfördelning som ansågs vara ändamålsenlig år 1862?

I vår verksamhet har vi inte hittat någon av vårdens före­trädare som anser att vi på nationell nivå arbetar kostnadseffektivt och strukturerat med e-hälso­frågor. Den ena it-applikationen efter den andra lanseras och alla lagrar naturligtvis data i proprietära format.

Jämför vi med den information vi har om hur man i Norge bedriver utveckling av e-hälsa, är det lätt att bli missmodig.

Tänk om Skatteverket och andra samhällsfunktioner skulle arbeta med sådana förutsättningar! 21 olika skattesystem, baserade på 21 proprietära informationsstrukturer med drift på 21 olika data­cent­raler. 21 olika visioner och 21 olika politiska församlingar med 21 olika regelverk och 21 olika prioriteringsviljor. Vilken mardröm!

Vi ska inte stoppa alla de kreativa människor som tillverkar lösningar och lanserar dem med e-hälsoargument. Det är inte önskvärt och det är inte där problemet sitter. Frågan är snarare; hur kan stat och myndigheter prioritera och styra för att utnyttja e-hälsa till att kostnadseffektivisera och förbättra vården för alla invånare?

Med tanke på vad som har hänt sedan 1862 beträffande infrastruktur, demografi, transparens, kompetens, kommunikationsmöjligheter, rörlighet, resvanor och teknik – verkar det då vettigt att tro att vi genom att bygga vidare på rådande struktur och beslutsordning, kan åstadkomma någonting alls med hygglig kostnadseffektivitet? Vi måste inse att e-hälsa och digitalisering kräver helt andra grepp.

Det är hög tid för staten att sätta ned foten och ta ledningen. Varför accepterar vi strukturer som aldrig skulle accepteras inom andra viktiga samhällsfunktioner? För att vi inte vågar eller orkar ta i det? För att vi inte vill ta i det? Eller för att den utveckling och kostnadsexplosion vi tycks stå inför trots allt inte känns tillräckligt utmanande för att vi ska vilja överge dagens ostyrda utveckling till förmån för en styrd nationell utveckling? Om vi skapar sex regioner, betyder det i realiteten någonting alls?

Varför inte på nationell nivå pröva alternativet att vara (ny)modiga och fatta taktpinnen? Riv av plåstret! Våga styra, våga fatta beslut och våga bestämma var ”e-hälso­skåpet” ska stå!

Och varför inte ta en tur till Norge?

STEFAN SAMUELSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News