Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ekonomiska incitament viktiga för fler nya antibiotika”

Det krävs såväl push- som pull-mekanismer för att nya antibiotika ska ta sig hela vägen fram till hälso- och sjukvården, skriver Bengt Mattson, Lif, i en replik.

Publicerad: 24 maj 2022, 11:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bengt Mattson, sakkunnig AMR-frågor, Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Foto: Gunilla Lundström


Ämnen i artikeln:

LifAntibiotikaLäkemedel

Kampen mot antimikrobiell resistens, AMR, kräver många olika åtgärder och utveckling av nya antibiotika är ett viktigt område. Företrädare för forskningsnätverket React skriver i en debattartikel att de ifrågasätter det förnuftiga i att fokusera på så kallade pull-mekanismer för att få fram nya antibiotika, och hänvisar till att Lif förespråkar det i den handlingsplan mot AMR som vi nyligen presenterat.

Pull-mekanismer utgörs av olika ekonomiska incitament för att ett läkemedelsföretag ska ta en lovande läkemedelssubstans genom tidig utveckling och ett omfattande kliniskt prövningsprogram fram till ett godkänt läkemedel. Eftersom användningen av ett nytt antibiotikum måste vara begränsad och kontrollerad för att inte bidra till resistens är företagens sedvanliga affärsmodell satt ur spel. Lif påstår inte i handlingsplanen att pull-mekanismer ensamt skulle kunna lösa problemet med att alltför få nya antibiotika utvecklas, men att det är en viktig del av lösningen.

Läs mer: Hon ska förstärka svenskt arbete mot läkemedelsresistens 

Vi är helt överens med företrädarna för React om att kampen mot AMR kräver en helhetslösning. Tidigt i utvecklingskedjan krävs en mängd åtgärder, push-mekanismer, vilket vi också beskriver i handlingsplanen. Utöver forskningsanslag och investeringar i akademiska forskargrupper och mindre forskningsföretag pekar vi på behovet av så kallade pipeline-koordinerare som kan stödja mindre företag med alla olika kompetenser som krävs, samt milstolpesersättningar vid olika steg i utvecklingskedjan. 

Vi anser att det krävs såväl push- som pull-mekanismer för att nya antibiotika ska ta sig hela vägen fram till att de kan användas i hälso- och sjukvården. Pull-mekanismer är viktiga i slutskedet av utvecklingen, när en ny substans ska prövas kliniskt på ett stort antal patienter i en global studie. Utöver stora personella och ekonomiska resurser behövs i slutskedet av läkemedelsutveckling den kompetens och infrastruktur som finns hos stora läkemedelsföretag.

Liksom React anser Lif att AMR-frågan bör vara ett fokusområde för Sverige under EU-ordförandeskapet 2023. Sverige har under decennier varit ett föregångsland när det gäller ansvarsfull antibiotikaanvändning, där arbetet inom nätverket Strama varit helt avgörande. Utifrån den ledande roll vi redan har utgör ordförandeskapet en viktig plattform för Sverige att driva på för helhetslösningar mot AMR inom EU. 

Bengt Mattson, sakkunnig AMR-frågor, Lif – de forskande läkemedelsföretagen

Replik på:

”Morötter till industrin löser inte bristen på nya antibiotika” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LifAntibiotikaLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev