Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Elevhälsan ska stötta i lärandesituationen”

Att vidga elevhälsans uppdrag till att vara mer generellt behandlande är helt fel väg att gå, hävdar Matz Nilsson, Sveriges skolledarförbund, i en replik.

Publicerad: 18 mars 2022, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund.

Foto: Martin Lindeborg


Ämnen i artikeln:

elevhälsaSverigedemokraternaToppnyheter Kommunal Hälsa

Elevhälsans professioner har en mycket viktig funktion i skolan. Deras uppdrag är att arbeta främjande och förebyggande för att skapa en fungerande skolmiljö för alla elever. Uppdraget är, och måste få förbli, att stötta eleverna i lärandesituationen. Att, som företrädare för Sverigedemokraterna föreslår i en debattartikel i Dagens Medicin, vidga elevhälsans uppdrag till att vara mer generellt behandlande, är helt fel väg att gå och riskerar att bli direkt kontraproduktivt. 

Det är tydligt att styrningen inom hälso- och sjukvården är dysfunktionell på så sätt att resurserna verkar styras mot avancerad sjukhusvård på bekostnad av den patientnära primärvården. Denna prioritering drabbar många grupper, inte minst barn och unga där allt fler uttrycker behov av generella insatser gällande sin psykiska hälsa. I stället för att lösa de uppenbara problemen inom sektorn, vill Sverigedemokraterna bli av med problematiken genom att låta skolan få ansvar för uppgiften. 

Läs även: ”Förr i världen hade vi skolhälsovård, nu har vi EMI” 

Det är verkligen inte första gången förslag i denna riktning ventileras. De bygger ofta på en bristande kunskap om skolans uppdrag och elevernas behov. Vi rektorer har många gånger lyft problematiken med förslag som ger skolan uppgifter som går utöver det nationella läroplansuppdraget och som vilar på den huvudsakliga motiveringen att det är via skolan som man når barn och unga. Jag vill vara tydlig med att ju fler uppgifter som läggs på skolan desto större risk att fokus förskjuts från lärande till annat. Detta ligger inte i barn och ungas långsiktiga intresse. 

Rektorerna ser att efterfrågan på elevhälsans tjänster ökar men att behoven inte alltid primärt är kopplade till studiesituationen. Sveriges skolledarförbund ser att det finns ett behov av ett hälsovårdsprogram som tar ett helhetsgrepp om barns och ungas hälsa, utveckling och välmående under hela uppväxttiden. Detta måste hälso- och sjukvårdssektorn, och dess ansvariga politiker på alla nivåer, kunna ta ansvar för själva utan att riskera barns och ungdomars utbildning.  

Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund

Replik på:

”Fånga upp individer som mår psykiskt dåligt tidigt”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev