Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

En myt att vårdbemanning är dyr

Publicerad: 13 april 2012, 08:19

Vårdsektorn är en av de viktigaste delarna av vårt samhälle och självklart ska alla aktörer inom sektorn granskas. Det är därför positivt att vårdbemanning har hamnat under lupp den senaste tiden.


Med tio års erfarenhet från bemanning inom vården vill jag peka på den viktiga roll som bemanningsföretag har när det kommer till att bidra till en bättre vård för patienterna, ett bättre arbetsliv för den anställda och en bättre verksamhet för våra kunder.

Inom de flesta branscher och verksamheter är det en självklarhet att vissa är fast anställda medan andra jobbar på konsultbasis. Tänk bara på journalister, IT-konsulter och ekonomikonsulter. Jag vill inte jämställa en tidningsredaktion med ett sjukhus, men faktum är att en optimerad bemanning fungerar alldeles utmärkt inom vården.

Att påverka arbetstider har blivit ett allt viktigare inslag i en vardag som måste anpassas till exempelvis dagishämtning och nya familje­för­hållanden, och där är bemanningsbranschen en lösning som passar många läkare och sjuksköterskor. Det är också en karriär­väg för dem som vill bredda sin kompetens och innebär möjlighet att arbeta internationellt. Några av våra anställda har arbetat hos oss sedan 1996, vilket visar att fenomenet i högsta grad är långsiktigt.

Men bemanningsföretag innebär inte bara fördelar för den enskilde vårdanställde, utan även för uppdragsgivarna, våra kunder.

Att leva upp till vårdgarantier och krav på reducerade vårdköer, samtidigt som tillgången på vårdpersonal brister, är en tuff ekvation för många vårdgivare. Överarbetad personal innebär en ökad risk för misstag.

I sådana lägen blir användningen av inhyrd personal en nödvändighet både för personalens och för patienternas hälsa. Optimerad bemanning ökar därmed kvaliteten och tillgängligheten av vården samtidigt som den minskar kötiden.

På Dedicare har alla sjuk­sköterskor dessutom minst två års erfarenhet, men många har arbetat som sjuksköterskor i över tio år. Därutöver har många dubbla vidare­utbild­ningar.

Läkare som arbetar för oss står också för kunskapsöverföring till de enheter dit de kommer, då vi anställer läkare med lång erfarenhet och specialistkunskaper.

Det är också en myt att bemanning i vården är dyr. Generellt ligger kostnaden per timme för en bemanningsanställd sjuksköterska på mellan 320 och 400 kronor, medan en kvalificerad övertidstimme för en landstingsanställd sjuksköterska kostar mellan 500 och 650 kronor.
Motsvarande timkostnad för en bemanningsanställd läkare ligger på 600–900 kronor per timme, där en övertidstimme för en landstingsanställd läkare kostar mellan 822 och 1 096 kronor.

Då bemanningsföretagen har det fulla arbetsgivaransvaret, vilket innebär att vi bland annat står för semester och eventuella sjukskrivningar, ligger även administration och arbetsledning hos oss. Dessa over head-kostnader skulle annars ha legat på landstingen. Dessutom är timpriset på inhyrning av dessa personal­grupper lågt jämfört med yrkes­kate­gorier med motsvarande utbildnings- och kompetensnivåer.

Tillsammans med landsting, kommuner och privata vårdgivare vill vi skapa långsiktiga relationer för att identifiera bästa möjliga sätt att säkerställa en optimerat bemannad och effektiv vårdkedja.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev