Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”En skarp protest mot detta oförlåtliga dödande”

Publicerad: 6 oktober 2015, 05:32

Swedish Doctors for Human Rights uttalar sig efter bombningen av Läkare utan gränsers sjukhus i Afghanistan.


Den 3 oktober utfördes ett flertal flygräder mot det traumasjukhus av Läkare utan gränser/Médecins Sans Frontières (MSF) i Kunduz, norra Afghanistan, och som resulterade i 59 döda och sårade. Bombardemanget tog livet av tolv läkare och MSF-personal samt ytterligare tio civila patienter – bland dem tre barn. Ytterligare 37 personer skadades, mer än hälften av dessa var MSF-personal.

MSF rapporterar att attackerna pågick i över en timme, och att ”det var sjukhuset som vid upprepade gånger var målet i anfallen”, och att ”byggnader intill lämnades nästan helt oskadda”. [1] Kunduzområdet ligger inte långt ifrån det område där svenska militären fortfarande befinner sig alltsedan Sverige började deltaga i Natos militära koalition i Afghanistan. Denna koalition står numera under USA-befäl.

MSF hävdar i ett eget uttalande att ”Alla tecken tyder på att bombningarna genomfördes av de internationella koalitionsstyrkorna.” Läkare utan gränsers president Meinie Nicolai kallade attacken ”en allvarlig kränkning av internationell humanitär rätt” och tydliggjorde att det var oacceptabelt att attacken avfärdades som blott ”collateral damage”. [1]

Vi vill uttrycka vår djupaste medkänsla till Läkare utan gränser och vår organisation står enad med MSF i att framföra en skarp protest mot dem som är ansvariga för detta oförlåtliga dödande av patienter och sjukvårdspersonal på traumasjukhuset i Kunduz. Vi kräver att det kommer till stånd en särskild utredning utförd av en ad hoc-kommitté inom FN och att denna sker oberoende av den utredning som begärts av president Obama till USA:s Department of Defence. [2]

Med tanke på de senaste avslöjandena i New York Times angående ett påstått svenskt militärt deltagande i utväljande av mål för amerikanska flygattacker i Afghanistan [3] [4] [5] så kräver vi att den svenska regeringen klart deklarerar att svensk militär inte på något sätt var involverad i de beslut som ledde till att Läkare utan gränsers sjukhus blev bombat i anfall efter anfall.

Professor, med dr Marcello Ferrada de Noli, ordförande

Professor, med dr Anders Romelsjö, vice ordförande

Med dr Alberto Gutierrez och med dr Lena Oskei i representation av SWEDHR styrelse

Dr Armando Popa, redaktör för SWEDHR Research & Reports

Dr Leif Elinder och Dr Martin O Gelin, medlemmar av Swedish Doctors for Human Rights.

Referenser

[1] Doctors Without Borders/Médecins Sans Frontières (MSF), “Afghanistan: MSF Demands Explanations After Deadly Airstrikes Hit Hospital in Kunduz”, 3 Oct 2015.
[2] The White House, Office of the Press Secretary, “Statement by the President on the Casualties in Kunduz”, 3 Oct 2015.
[3] The New York Times, “Germany and Sweden Are Said to Help Make Afghan Kill Decisions”, 4 Sept 2015
[4] DN, “New York Times: Sverige beslutar om dödliga attacker”, 4 Sept 2015
[5] M. Ferrada de Noli et al., Swedish Doctors for Human Rights condemns alleged participation of Swedish military in NATO drone-killings decisions in Afghanistan, SWEDHR Research & Reports, 1 Oct 2015.

MARCELLO FERRADA DE NOLI, ANDERS ROMELSJÖ, ALBERTO GUTIERREZ, LENA OSKEI, ARMANDO POPA, LEIF ELINDER OCH MARTIN O GELIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev