Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”En strukturomvandling är sällan smärtfri”

När telegrafen kom var ponnyexpressens dagar räknade. Givet detta är det inte konstigt att nuvarande utveckling väcker oro hos vissa, skriver Tobias Nässén (M).

Publicerad: 16 november 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmDigital vård

Den digitala utvecklingen i vården har tagit fart och utvecklingen har potential att förändra hälso- och sjukvården till det bättre för såväl vårdpersonal och patienter som skattebetalare. 

För att uppnå det krävs det att utvecklingen hanteras rätt, och att vi i ett tidigt skede identifierar och bemöter digitaliseringens utmaningar. Det tjänar dock lite till att som Socialdemokraterna bara varna och säga nej till framtiden.

Digitaliseringen beskrivs ibland som en fjärde industriell revolution, som snabbt förändrar stora delar av vår omvärld. Välfärden, och hälso- och sjukvården, är inget undantag i denna utveckling. Faktum är att digitalisering och automatisering i växande uträckning kan bli en förutsättning för att såväl regioner som kommuner och företag ska kunna leverera de välfärdstjänster invånarna efterfrågar.

Redan i dag ser vi hur digitaliseringen förändrar landets hälso- och sjukvård, när människor kan få vård på sätt som knappt existerade för ett decennium sedan. Digital bedömning och prioritering av patienter, AI-assisterad analys av röntgenbilder och monitorering av värden hos kroniskt sjuka är bara några av de nya arbetssätt som kommit vården tillhanda.

Denna utveckling kan, rätt använd, medföra stora hälsovinster för befolkningen. Det är även målet när vi i Region Stockholm aktivt arbetar med alla vårdgivare som vill bidra till vårdens utveckling. För att digitaliseringens vinster ska komma alla patienter till del krävs dock att vi i ett tidigt skede identifierar och bemöter de utmaningar som digitaliseringen innebär: 

• Det behövs djupare forskning och mer verksamhetserfarenhet kring vilken vård som bäst lämpar sig för ett digitalt arbetssätt. Med det blir det lättare att både säkerställa vårdens fysiska tillgänglighet och att sjukdomar upptäcks och utreds i tid.

• Arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och ersättningssystemet totalt sett ska understödja att fler specialister i allmänmedicin vill söka sig till primärvården. Digifysiska och teambaserade arbetssätt med patienten i centrum kan här bidra till bättre arbetsvillkor och högre attraktivitet för att arbeta på en husläkarmottagning.

• Primärvården måste stärkas ytterligare när den i allt högre grad blir navet i en god och nära vård. Den grönblå koalitionen har snudd på dubblat anslagen till primärvården under de senaste tio åren, och nästa år fortsätter vi utvecklingen med ytterligare 180 miljoner kronor till länets över 200 husläkarverksamheter.

Vi vet från historien att en strukturomvandling sällan är smärtfri. När spinnmaskinen uppfanns omkullkastades en textilindustri som i stora drag stått still sedan antiken. När kameran kom gick måleriet från att vara dokumentation till enbart konst. Och när telegrafen såg dagens ljus var ponnyexpressens dagar räknade. Givet detta är det inte heller konstigt att nuvarande utveckling väcker oro hos vissa.

Moderaterna vill skapa de förutsättningar som krävs för att en utvecklad vård ska kunna komma patienterna till nytta, och att människor i Stockholms län ska kunna ta del av de konkreta framsteg som kan uppnås. Vad Socialdemokraterna vill är mer oklart. De sa ja till ansökan från Kry att öppna sin mottagning i Gallerian i Stockholms innerstad men några månader senare säger man tvärtom nej till samma slags ansökan för en mottagning i Nacka. Utvecklingen av en kombination av digital och fysisk vård är en värdefull del av digitaliseringen och berör på det sättet landets samtliga vårdcentraler. Att bara ställa sig vid sidan om och säga nej är inte en strategi för framtidens vårdutveckling.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev