Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”En underbemannad primärvård är en betydligt större fara”

Publicerad: 12 juni 2018, 05:00

Olle Hollertz, överläkare, psyk mott, Oskarshamn, ordförande Kalmar läns läkarförening.

Striden förs om fel saker, skriver överläkare Olle Hollertz angående diskussionen om högspecialiserad vård.

Ämnen i artikeln:

Högspecialiserad vårdPrimärvård

Framför mig på köksbordet ligger Socialstyrelsens skrift ”En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården” bredvid Dagens Medicin. Måns Rosén har i tidningen inkommit med ett genmäle mot den kritik som riktats mot hans utredning, ”Träning ger färdighet”. Han uttrycker sitt missnöje över att bli anklagad för fusk.

Många har förvånats över Måns Roséns nonchalanta sätt att hantera data, men ingen ute i landsorten opponerar sig mot det generella konstaterandet att ju mer du tränar, desto skickligare blir du, oavsett vilken aktivitet det handlar om.

Många gånger handlar livet om kompromisser, då verkligheten inte stämmer med kartan.

Många gånger handlar livet om kompromisser, då verkligheten inte stämmer med kartan. Sverige är ett till stor del glest befolkat land, men enligt politiska beslut ska alla ha rätt till lika vård. Socialstyrelsens svar på den utmaningen är att koncentrera den högspecialiserade vården, vilket inte endast berör kirurgi. I dagsläget pågår ett arbete under ledning av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, där ”programområden i den nya huvudmannastrukturen för kunskapsstyrning identifieras”. Det finns till och med en tidsplan där alla programområden (ungefär detsamma som dagens medicinska specialiteter) ska ha ett kunskapsunderlag, vilket ska ha beretts, beslutats och blivit infört, till senast andra kvartalet 2022.

Efter att ha jobbat drygt 25 år i landsorten tror jag mer på hypotesen att en underbemannad primärvård, delvis med dålig kontinuitet och tillgänglighet, skördar fler liv än de 325 liv som Måns Rosén och många politiker med honom tror sig kunna rädda genom en nivåstrukturering/centralisering. Problemet som man lätt bortser från vid ett ovanifrånperspektiv är att primärvården och den högspecialiserade vården är de yttersta ändarna i samma vårdkedja. Däremellan behövs välfungerande akutsjukhus med kompetent personal, inte bara inom kirurgin, utan också inom psykiatrin. Det är det som den här striden handlar om, inte Måns Roséns kompetens eller inkompetens.

Relaterat material

”Nu får det vara nog med insinuationer”

OLLE HOLLERTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev