Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”En vård för eller med patienten?”

Publicerad: 18 oktober 2017, 05:00

Pelle Johnsson, docent, programkontoret för digitalisering, och Sven Karlsson, docent, chef­läkare, båda vid Skånes universitetssjukhus.

Läkarna måste ta initiativet i digitaliseringen, men inte för att skydda traditionen utan för att utveckla den, skriver två debattörer.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdSkånes universitetssjukhusDiabetes typ 1Parkinsons sjukdom

Hur tänkte kollegerna förr, när de ordinerade lavemang eller åderlåtning? Var det patientens välbefinnande eller ”läkekonsten” som styrde? Då ingendera metoden hade någon effekt kunde man be­sparat patienten lidande – men det visste man ju inte då.

Digitalisering bereder i dag vägen för helt nya roller i vården – men var är vi läkare i detta? ­Patienten blir vårdkonsument, och i begreppet inryms även an­höriga, medpatienter och så kallade spetspatienter, som ställer krav på ökad servicegrad och delaktighet.

I USA förekommer communities, i vilka patienter samlas kring en gemensam app. Man delar sina erfarenheter med andra mot att få ta del av den samlade kunskap som appen levererar. Patienten är ”CEO över sin egen sjukdom” och handhar sin behandling med hjälp av digitala verktyg och AI. Endast för vissa åtgärder behöver man en verklig doktor. Nya it-system i vården ger oss möjligheter att, tillsammans med konsumenter och ”communities”, skapa förutsättningar att ge vård som uppfyller gemensamma mål.

Låt oss kasta den mentala lavemangs­sprutan.

Ofta har vi talat om patientens uttalade och outtalade mål, men vad menade vi då? Är det inte så, att vi i ofta mer ägnat oss åt att uppfylla patientens outtalade mål, tolkade av oss själva, än att lägga örat till och försöka förstå patientens hela ekosystem?

Digitalisering innebär i sjukvården, liksom i andra branscher, en disruptiv utveckling, där omställningen till nya arbetssätt blir omfattande och nödvändig. Ta vara på de exempel på digitalisering som redan finns, både inom primärvården i form av effektiva digitala konsultationer, och inom den specialiserade vården av kroniskt sjuka. Ett exempel på det senare är kontinuerlig blodsockermätning hos gravida kvinnor med typ 1-diabetes. I september­numret av Lancet visades detta leda till förbättrat blod­socker­läge hos mammorna och minskad sjuklighet hos barnen under neonatalperioden.

Ett annat exempel är nätverket ParkinsonNet som byggts upp vid Reshape Innovation Center, Radboud University Medical Center, Nijmegen, Holland. Genom nätverket ges möjligheter till kommunikation mellan patienter och vårdgivare, patient-patient och vårdgivare-vårdgivare på ett nytt sätt.

Låt oss kasta den mentala lavemangssprutan och åderlåtningen åt sidan och kraftsamla kring ­strategier där vården levererar, men också det man kommer överens med patienten om. Vården ska bedrivas med patienten som ansvarstagande och medagerande.

Läkarrollen behöver utvecklas i riktning mot vad som efterfrågas och inte styras av våra traditionella förutställningar, som mera utgör en av historia präglad spegelbild. Läkarna måste ta initiativet i digitaliseringen, men inte för att skydda traditionen utan för att utveckla den!

PELLE JOHNSSON OCH SVEN KARLSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev