fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Erfarenhet och kunskap lönar sig inte”

Publicerad: 14 december 2018, 06:00

Cecilia Eriksson, specialistutbildad sjuksköterska.

I dag kan en nyutexaminerad sjuksköterska ha en högre lön än en sjuksköterska med lång erfarenhet och/eller en specialistutbildning, skriver Cecilia Eriksson, specialistutbildad sjuksköterska.

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

I dag kan en nyutexaminerad sjuksköterska ha en högre lön än en sjuksköterska med lång erfarenhet och/eller med en specialistutbildning. Hur är detta ens möjligt?

Jo, på grund av det höga trycket på den svenska sjukvården samtidigt som det är en stor brist på sjuksköterskor i vårt avlånga land. I dagens läge kan en nyutexaminerad få 8 000 kronor mer i lön på sitt första jobb än en sjuksköterska som har mångårig erfarenhet. Detta är självfallet oerhört provocerande.

I en artikel från TT Nyhets­byrån i augusti uttalade sig Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro så här: ”Medellönen för en specialistutbildad sköterska ligger på 32 000 kronor, men den behöver höjas med 2 000 om året under fem års tid, så att den landar på 42 000 kronor i månaden”.

Vad innebär detta för en specialist­utbildad sjuksköterska som i dag har en trygg anställning på en arbetsplats som hen trivs på? Rent krasst så måste denna sjuksköterska byta arbetsplats från till exempel landsting till kommun eller till ett privat vårdföretag för att få upp sin lön. Bristen tvingar arbetsgivare att locka med en hög lön för att kunna nyanställa.

I USA finns en organisationsmodell som lanserades i landet på 1980-talet och som på senare år har väckt ökat intresse i Sverige, den så kallade Magnetmodellen.

Om sjukvården inte lyckas vända detta riskerar den svenska vården att hamna i en ond cirkel

Enligt Ami Hommel, klinisk lektor på ortopedkliniken vid Skånes universitetssjukhus och ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, kan Magnetmodellen bidra till att vända utvecklingen med nedskärningar, hög personalomsättning och sjuksköterskebrist. ”Magnetmodellen karaktäriseras bland annat av att sjuksköterskornas kompetens tas tillvara, att personaltätheten är relevant och att teamarbetet fungerar. Flera forskningsstudier visar att vid dessa sjukhus är också behandlingsresultaten bättre och att patientnöjdheten är hög”, sa hon till tidningen Framtidens Karriär – Sjuksköterska, 2016.

Om sjukvården inte lyckas vända detta riskerar den svenska vården att hamna i en ond cirkel med hög personalomsättning och i längden hotas patientsäkerheten. En farlig utveckling.

Så den i särklass viktigaste åtgärden för att förhindra detta är en förbättrad löneutveckling för specialistsjuksköterskor samtidigt som vi har arbetsplatser med en god arbetsmiljö och trygga anställningar, där det ska vara lönsamt att vidareutbilda sig samtidigt som det finns en löneutveckling. På så vis kommer vi även att locka nya människor till yrket och minska vårdköerna.

Vad tycker våra politiker, hur kan sjukvården bli en magnet? Hur kan man dra till sig sjuk­sköterskor samtidigt som man får dem att stanna?

Och hur blir specialistsjuksköterskor rätt värderade på arbetsmarknaden, där de ska slippa byta arbetsplats för att få upp sin lön och inte hamna i lönekonkurrens med en nyutexaminerad sjuksköterska?

CECILIA ERIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev