Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ett enkelt test skulle betyda mycket för unga med njursjukdom

Publicerad: 10 oktober 2007, 04:08

Unga drabbas av kronisk njursvikt, trots att sjukdomen egentligen skulle kunna undvikas, skriver Osama Al Rayyes.


Ingen tvekan att hälsokostnader ökar successivt för både människan och samhället. Ungdomar är en del av vår framtid. Så vi måste försöka att göra det bästa för att skydda dem mot olika saker bland annat vissa sjukdomar som till exempel njursjukdom och kardiovaskulär sjukdom.

Jag har som njurläkare konstaterat de senaste två åren att flera ungdomar mellan 20 och 30 års ålder sökt akut på Universitetssjukhuset Mas för mycket högt blodtryck som i genomsnitt ligger på 200/120 med njurpåverkan, flera av dem har drabbats av kronisk njursvikt och hamnat i kronisk dialysbehandling.

När jag träffar sådana patienter som är unga, blir jag mycket ledsen och besviken. Det är synd. Sådana avancerade sjukdomar kan man undvika med ett litet enkelt test. Små saker man kan göra för att undvika stora problem. Nästan alla som jag har träffat har samma symtom i början, det vill säga huvudvärk. Som ung kille tänker man att det kan vara normalt eller vanligt att man har huvudvärk. Tyvärr tar man mycket Alvedon eller Ipren eller Panodil receptfritt eller via läkare på vårdcentral.

Frågan är hur man kan undvika sådana farliga sjukdomar? Nästa fråga är: vad kan skolhälso­vården erbjuda barn och ungdomar? Jag tror att skolsjuksköterskan kan ha en mycket viktig roll. På vilket sätt?

Jo, om man kan göra vad som inom preventiv medicin kallas en general survey. Enkel mätning av blodtrycket hos barn och ungdomar en eller två gånger per år är inte omöjligt. Ett sådant enkelt test som inte kostar en enda krona kan ha stor betydelse för individer och för samhället.

Jag är säker på att man kan upptäcka enstaka fall i mycket tidigt skede. Aktiv uremivård kostar mycket, från flera hundra tusen till miljoner utöver att individen också betalar med sitt liv och sin framtid.

Osama al Rayyes

Osama Al Rayyes
 är leg läkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev