Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett förhastat budskap från statinernas anhängare”

Publicerad: 9 december 2014, 10:53

Resultatet i Improve-it har beskrivits i lyriska vändningar i många tidningar och medicinska tidskrifter världen över, även i Dagens Medicin, skriver fyra kritiska debattörer.


Vid den nyss avslutade hjärtkongressen i Chicago presenterades resultaten från Improve-it, ett kolesterolsänkande experiment där man hade jämfört effekten av 40 mg simvastatin plus 10 mg ezetimibe med enbart 40 mg simvastatin hos mer än 18 000 hjärtpatienter. Sju år senare hade 34.7 % i simvastatin-gruppen fått en  hjärthändelse , i kombinationsgruppen endast 32.7 %, alltså en skillnad på endast 2 procent.

Resultatet har beskrivits i lyriska vändningar i många tidningar och medicinska tidskrifter världen över, även i Dagens Medicin. Nu har vi äntligen fått bevis på att högt LDL-kolesterol är orsaken till hjärtinfarkt och att det lönar sig att sänka det. Nu behöver vi inte lyssna på kolesterolskeptikerna längre.

Vi förstår att medicinjournalisterna inte har det lätt, när inte ens professorerna inom området har upptäckt svagheterna i den nya studien. Låt oss förklara:

För att förebygga en  hjärthändelse  varje år hos en patient behövde man behandla 350. Man kunde inte ens förlänga livet för patienterna, därför att det var lika många som dog i varje behandlingsgrupp.

Man har räknat ut att priset för detta är 1,4 miljoner kronor. Kan inte dessa pengar användas till något nyttigare? Kom ihåg att många hjärthändelser läker utan några allvarliga följder.

Antalet biverkningar var det samma i bägge grupper och inte särskild allvarliga, fick vi veta. Men experimentet var inte blint och i båda grupperna upphörde 42 % av patienterna med behandlingen i förtid. Varför de gjorde det får vi inte veta. Alla som är eller har varit klinisk verksamma vet emellertid att om patienter slutar ta sin medicin på eget bevåg beror det som regel på att de inte tål den.

Det mest upprörande i denna historia är att alla författarna och deras kommenterande kolleger håller tyst om resultatet i Enhance-studien. Det var ett experiment som inkluderade 700 deltagare med familjär hyperkolesterolemi och med exakt amma design som Improve-it, men trots att LDL-kolesterolet var 32 % högre i den grupp som endast behandlades med simvastatin var resultatet bättre (N Engl J Med 2008;358:1431-43).

Man ser enbart det man vill se och blundar för det man inte vill se. Trons makt över tanken är stark, vilket den inte borde få vara i en vetenskapligt orienterad miljö. När verkligheten inte överensstämmer med den starka tron uppstår en kognitiv dissonans som lurar de flesta.

Relaterat material

”Resultaten bör kunna ändra rekommendationer”

Tuffare kolesterolkontroll minskade kardiovaskulära händelser

Carl-Magnus Hake: ”Det har debattörerna fått om bakfoten”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev