Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett jämlikt samhälle leder till en mer jämlik hälsa”

Publicerad: 28 maj 2020, 05:00

Man skulle kunna tro att de är dödssjuka på Strandvägen, skriver debattörerna.

Foto: Sören Andersson/Bildbyrån

Vänsterpartiet vill att vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden ska få mer resurser, mer personal och utökade öppettider, skriver Jonas Lindberg och Anna Sehlin i en replik.


Anna Starbrink (L) påstår att hon är bekymrad över den ojämlika hälsan i Stockholm i sin debattartikel ”En stärkt hälsa är ett viktigt skydd mot pandemier”. Samtidigt leder liberalernas politik till ökad ojämlikhet. Ni vill införa marknadshyror, sänka ingångslönerna, sänka a-kassan och ni vill se fler otrygga anställningar. Hur minskar det hälsoklyftorna? Liberalernas politik leder till ökade klyftor i samhället.

Anna Starbrink verkar tro att allt löser sig bara folk slutar röka och går ner i vikt. Det är givetvis viktigt för folkhälsan men det löser inte allt. Ett jämlikt samhälle leder till en mer jämlik hälsa. Därför vill vi ha fler bostäder som folk har råd med, vi vill ha trygga anställningar, ett bra socialförsäkringssystem och en rättvis omfördelning från kapitalägare till vanligt folk.

Vården är i dag ojämlik. Om Starbrink verkligen bryr sig om att coronaviruset slår hårdast mot fattiga förorter, som Rinkeby, Tensta, Kista och Husby, varför satsar då inte regionen mer på förorten? Varför har inte Region Stockholm startat en enda vårdcentral i offentlig regi där ohälsan är som allra sämst?

Den blågröna röran (M, L, KD, C, MP) som ansvarar för sjukvården har nyligen godkänt att ännu ett privat företag ska få öppna en vårdcentral på Östermalm. Man skulle kunna tro att de är dödssjuka på Strandvägen.

Människor med hög utbildning och hög inkomst lever sju år längre än personer med låg utbildning och låg inkomst, visar Folkhälsokollen 2019. Genomsnittsinkomsten i Rinkeby är hälften så stor jämfört med Stockholms innerstad och de som tjänar allra mest bor på Östermalm. Liberalerna driver en omvänd Robin Hood-politik.

Vänsterpartiet vill att vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden ska få mer resurser, mer personal och utökade öppettider. Hälso- och sjukvårdslagen ger möjlighet till kraftiga särbehandlingar av vårdverksamheter om det finns särskilda skäl. Men det blågröna styret i Region Stockholm vägrar. Flera vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden har många hyrläkare vilket är dyrt och leder till bristande kontinuitet.

Om Anna Starbrink menar allvar med att hon vill se en mer jämlik vård och en minskad segregation, då måste politiken göra hela samhället mer jämlikt. Vi vill ha ett samhälle för alla.

JONAS LINDBERG, ANNA SEHLIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev