söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett medicinsk perspektiv gäller alltid”

Publicerad: 4 september 2015, 05:00

Från vänster: Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (FP), Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd (M), Ella Bohlin, barn- och äldre­lands­tings­råd (KD), och Karin Fälldin, gruppledare (C) hälso- och sjukvårdsnämnden.

När vi nu återställer ersättningen till normalnivå, utgår vi från att vårdgivarna fortsätter att sätta patienten i centrum, skriver alliansen i Stockholm.


Det är beklagligt att Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S) i sin replik i Dagens Medicin nr 35/15 för­söker plocka politiska poäng på att skrämma upp kvinnor som be­höver abortvård.

När vi höjde ersättningen för medicinska aborter så var det med kvinnors säkerhet i åtanke, eftersom kirurgiska aborter innebär en högre risk. När vi nu uppnått en nivå där 90 procent är medicinska aborter är det befogat att justera tillbaka ersättningen till normalnivå.

Vi kommer fortsatt att följa utvecklingen noggrant och se till att abortvården fortsätter att hålla en hög kvalitet och vara tillgänglig för de kvinnor som behöver göra abort.

Vi kommer fortsatt att följa utvecklingen noggrant

Varifrån Ullberg och Larsson har fått sin statistik är oklart. Enligt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen är det för tidigt för att se några tendenser eftersom det bara har gått två månader sedan justeringen i ersättningen till vårdgivarna trädde i kraft.

Det är också osäkert att bygga ett resonemang med endast sommar­månaderna som underlag, eftersom väntetider och andra parametrar inte är representativa för resten av året.

När vi nu återställer ersättningen till normalnivå, utgår vi från att vårdgivarna fortsätter att sätta patienten i centrum. Valet av abortmetod ska alltid göras ut­ifrån ett medicinskt perspektiv.

Relaterat material

”De sänkta ersättningarna ett hot mot kvinnovården”

MARIE LJUNGBERG SCHÖTT, ELLA BOHLIN, ANNA STARBRINK OCH KARIN FÄLLDIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev