Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Ett minimikrav att unga kvinnor får HPV-vaccin

Publicerad: 7 Februari 2007, 06:34

REPLIK Motivationen för att använda kondom påverkas troligen inte av ett vaccin mot HPV då vaccinet ges så tidigt att ungdomarna ännu inte debuterat sexuellt, skriver barnmorskan Christina Rogala.


Ställ inte rådgivning och vaccin, som kan skydda kvinnor från att få livmoderhalscancer, mot varandra. Information om kondomanvändning som det bästa skyddet mot sexuellt överförbara infektioner är den viktigaste preventiva åtgärden vi har och detta arbete behöver fortsätta att utvecklas.

Professor Tanja Tydén frågar sig i Dagens Medicin nr 4/07 om det är en genusfråga och om vi har givit upp hoppet om män som kondomanvändare. Det har vi inte. Och vi ska inte glömma bort att cirka 70 procent av ungdomarna vid samlagsdebut använder kondom. Men om vi säger att vi inte har råd med vaccin som främst skyddar kvinnor från livmoderhalscancer, blir det en genusfråga. Vi kan inte sätta ett pris på ett kvinnoliv.

Ett minimikrav är att unga flickor kan få tillgång till vaccin genom allmänna vaccinationsprogram och det allra bästa vore naturligtvis att även unga män får bli vaccinerade.

I nuläget är det en klassfråga vilka som kan få tillgång till vaccinet. Det finns många familjer som inte kan betala 3 300 kronor inom några månader för att kunna ge sina döttrar ett framtida skydd. Även om vi ännu inte vet om man behöver fylla på med en ny dos vaccin efter kanske fem år så bör det inte vara ett hinder för att starta allmän vaccination.

Samhället borde kunna förhandla med läkemedelsföretaget för att få fram ett pris på vaccinet som gör det möjligt att, före sexualdebuten, erbjuda varje ny årskull tillgång till ett vaccin som i förlängningen kan rädda liv. Med tanke på det stora antal vaccinationsdoser som läkemedelsfirman då får sälja är priset självklart förhandlingsbart.

En annan aspekt som jag vill lyfta fram är att vaccinet också skyddar mot några av de HPV -typer som orsakar synliga vårtor i underlivet hos såväl män som kvinnor. Att få synliga kondylom blir för de flesta anledning till ett antal läkarbesök och behandling som också kostar pengar. Utöver detta orsakar kondylom oro, sexuella problem och därmed en sänkt livskvalitet. Det tror jag att många som mött människor i vården kan intyga.

Motivationen för att använda kondom påverkas troligen inte av ett vaccin mot HPV då vaccinet ges så tidigt att ungdomarna ännu inte debuterat sexuellt. Som vid andra vaccinationer är det då föräldrarna som tar beslut och inte barnet.

Ett HPV -vaccin ersätter inte på något sätt preventiva åtgärder för att minska STI , sexuellt överförbara sjukdomar, möjligen skulle man i förlängningen kunna tro att minskar man en STI så blir man mindre sårbar för andra STI .

Jag håller inte med professor Tanja Tydén om att bredare förebyggande åtgärder inte diskuteras. Till exempel har Socialstyrelsens nyinrättade enhet för hiv-prevention nyligen påbörjat ett sådant arbete.

Vi bör fortsätta att lägga pengarna på såväl sexualupplysning som skolhälsovård och en ökad kondomanvändning. Men vi får inte missa chansen till att minska livmoderhalscancer för nya generationer.

Det är en fråga om att prioritera så att åtminstone alla flickor får tillgång till HPV -vaccin.

Christina Rogala

Christina Rogala
är barnmorska vid RFSU.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev