Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett Nobel Center skulle betyda mycket”

Publicerad: 22 april 2016, 05:00

Illustration: David Chipperfield Architects

33 professorer på Karolinska institutet skriver att ett Nobel Center i Stockholm skulle vitalisera svensk forskning och skapa en plattform där författare och forskare kan öppna upp sin kunskap inför världen.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Det kan vara svårt att sia om hur Stockholm ser ut om femtio år, om hundra. En sak kan vi dock med stor säkerhet slå fast. Människor kommer fortsätta resa och leta efter ny inspiration. Man kommer att söka efter sanna upplevelser och djup kunskap.

Stockholm har i dag många attraktioner som lockar. Vi har en vacker stad, ett slott, ett stadshus och en skärgård som förtrollar. Vi har Skansen, Gröna Lund, till och med ett museum för ABBA. Däremot saknar vi ett permanent museum med ordentliga lokaler för något av det mest kända vi har – Nobelpriset.

Trots att Nobelpriset och Alfred Nobel är några av Sveriges största tillgångar så saknas en plats där vi kan inspireras och lära oss mer av de människor som tilldelats det finaste priset man kan tänka sig. Vi saknar en plats som tydligt markerar att vetenskap, såväl som litteratur och fredsarbete, är centrala frågor för oss i Sverige, för världen.

Det är Nobelkommittéernas omsorgsfulla och oberoende arbete med att utse pristagare som genom åren byggt upp Nobelprisets goda renommé världen över. Samtidigt är det den publika verksamheten som byggts upp inom Nobelsystemet som gör att pristagarnas upptäckter och verk i dag är mer tillgängliga än någonsin för en bredare allmänhet.

Under Nobelveckan varje år påminns vi om Nobelprisets starka ställning och vilka möjligheter detta medför. Skolelever får träffa Nobelpristagare och vi trakteras med föreläsningar i världsklass. Det årliga heldagsseminariet ”Nobel Week Dialogue” där forskare, Nobelpristagare och studenter möts visar att många vill vara med och lösa framtidens gåtor. Via digitala kanaler kan människor över hela världen ta del av det som utspelar sig i Sverige. Världens blickar riktas mot oss när prisutdelning och fest går av stapeln. Det gnistrar, sprakar och Sverige visar återigen upp att vi tar forskning och vetenskap på största allvar.

Med ett fullödigt Nobel Center som är centralt beläget och har ett tydligt visuellt uttryck kan vi göra mycket mer, bli ett globalt centrum för forskning, litteratur och fredsarbete. Ett ”World Science Forum” kan regelbundet gå av stapeln, som i Davos rörande ekonomi.

Vi kommer att kunna locka forskare och Nobelpristagare att komma till Sverige på en regelbunden basis.

Den globala industrin, regeringar och det civila samhället måste utvecklas för att förstå och möta en värld som förändras. Med ett Nobel Center skapas en plattform där författare och forskare öppnar upp sin kunskap inför världen och lägger fram förslag på hur vi ska komma tillrätta med dagsaktuella, brännheta frågor. Hur formar vi en hållbar framtid, finns det ett ekologiskt stup? Vad kan vi göra för att hindra Zikaviruset och malariasjukdomens ständiga hot och hur tar vi krafttag mot antibiotikaresistensens spridning?

Nobel Center blir en naturlig plats för Nobelmuseet där den lyskraft i kunskap och kreativitet som finns kring Nobel kan stråla året om. En plats där vår tids stora vetenskapliga utmaningar kommer att diskuteras och där människor från jordens olika hörn kan inspireras av utställningar, föreläsningar och debatter.

För oss som arbetar med vetenskap kommer Nobel Center betyda mycket. Vi kommer att kunna locka forskare och Nobelpristagare att komma till Sverige på en regelbunden basis. Det kommer att vitalisera svensk forskning och stimulera våra unga forskare. Vi är också helt övertygade om att Nobel Center kommer att bli en mötesplats där skolklasser, barn och vuxna kan se verklighetens skönhet, inspireras i kreativt arbete för att kanske skriva eller att forska för framtiden.

Skribenterna

Mats Wahlgren, Bo Angelin, Ernest Arenas, Christer Betsholtz, Karl Ekwall, Patrik Ernfors, Hans Forssberg, Jonas Frisén, Eva Hellström Lindberg, Rikard Holmdahl, Christer Höög, Randall Johnson, Juha Kehre, Ole Kiehn, Torkel Klingberg, Olle Kämpe, Klas Kärre, Nils-Göran Larsson, Jon Lundberg, Monica Nistér, Magnus Nordenskjöld, Pär Nordlund, Tomas Olsson, Nancy Pedersen, Thomas Perlmann, Camilla Sjögren, Edvard Smith, Per Svenningsson, Rune Toftgård, Harriet Wallberg, Anna Wedell, Klas Wiman, Juleen Zierath, samtliga professorer vid Karolinska institutet och medlemmar av Nobelförsamlingen.

Kommunalfullmäktige i Stockholm ska ta beslut om Nobel Center den 25 april.

33 KI-PROFESSORER

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev