Debatt
”Faktum kvarstår: vi är kritiska till utredningens förslag”
Publicerad: 14 november 2018, 12:00
Ami Hommel, ordförande, Svensk sjuksköterskeförening och Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån, Ulf Huett
Kritiken som vi har förmedlat under utredningens gång kvarstår, skriver Sineva Ribeiro och Ami Hommel i en replik till Kenth Nauclér i debatten om hans utredning om specialistsjuksköterskeutbildningen.
Som Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening skrev i sin första debattartikel på Dagens Medicin är vi positiva till utredningens uppdrag, men mycket kritiska till utredningens förslag på flera områden.
Vår uppfattning baserade sig på material vi tagit del av som medverkande i utredningens expert- och remissgrupper. Vi gjorde även ett kritiskt särskilt yttrande, som utredaren inte tog någon notis om. Därför markerade Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening att vi inte stod bakom utredningen.
Efter att ha läst utredningen igen efter publiceringen konstaterar vi att kritiken vi förmedlat under utredningens gång kvarstår. Givetvis finns möjligheten att vi missförstått något i utredningen trots att vi är bekanta med den sedan många månader. För tydlighetens skull ställer vi därför några retoriska motfrågor:
• Menar utredaren att han inte föreslår att ta bort den nationellt reglerade examensbeskrivningen för specialistutbildningen för åtta av dagens elva specialistutbildningar?
• Menar utredaren att utredningen föreslår att dagens möjlighet till både magisterexamen och yrkesexamen ska finnas kvar?
• Menar utredaren alltså att huvudområdet i examensarbetet ska vara omvårdnad för de 15 högskolepoäng som föreslås?
Det här är en av decenniets viktigaste utredningar för vår profession
Det här är en av decenniets viktigaste utredningar för vår profession. Därför är det anmärkningsvärt att utredningen inte tagit hänsyn till de synpunkter vi haft på förslagen i utredningen. Utredningen tar inte heller hänsyn till internationellt erkänd forskning inom omvårdnad, som bevisar att hög omvårdnadskompetens nära patient leder till högre patientsäkerhet.
När utredaren anger tre områden som samhällsviktiga specialiseringar och överlåter till verksamheter att definiera behoven ökar risken för specialiseringar utan progression inom sjuksköterskans huvudområde omvårdnad. Dessutom bryts Bolognaprocessens övergripande mål att underlätta migration med välkända akademiska examina som accepteras inom EU.
Faktum kvarstår: vi är kritiska till utredningens förslag och kräver ett omtag som är bättre förankrat i profession och forskning. Givetvis bistår Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening även fortsättningsvis regeringen i det viktiga arbetet.
Relaterat material
”Farligt att ge sig in i en debatt utan att ha läst på”
”Gör om utredningen om specialistsjuksköterskors utbildning”
SINEVA RIBEIRO OCH AMI HOMMEL